*Nettavisen* Nyheter.

Menn blir også verpesyke

Foto: Junge, Heiko (NTB scanpix)

Menn reagerer like sterkt som kvinner på at de ikke får barn. Men de får sjelden sagt det.

19.04.13 14:27

(SIDE2): Hvordan det er å være barnløs er et spørsmål som oftere stilles til kvinner enn til menn. Men forsker Robin Hadley, som tar en doktorgrad om menns ønske om å bli fedre og ufrivillig barnløshet blant menn ved Keele University, sier mannfolk kan være like «verpesyke» som kvinner. De bare uttrykker det på en annen måte, eller ikke i det hele tatt.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Menn føler nemlig like sterkt på sin barnløshet. De blir depressive, aggressive og føler seg ensomme og isolert. Følelser de forbinder med at de ikke har barn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Junge, Heiko (NTB scanpix)

- Svært lite research
Hadley, som i mange år har jobbet som rådgiver, oppdaget da han skulle ta en mastergrad på temaet at det fantes svært lite research på menns følelser isolert rundt barnløshet generelt.

- Jeg er selv barnløs og opplevde i 30-årene at jeg hadde veldig lyst på barn. Så jeg hadde en sterkt ønske om å legge til mannens syn på dette i den stadig voksende kunnskapen rundt barnløshet, sier Robin Hadley til Side2.

HER KAN DU LESE ROBIN HADLEYS HISTORIE

I sin artikkel «Involuntary childless men and the desire for fatherhood», samforfattet med Terry Hanley og publisert i Journal of Reproductive and Infant Psychology (publisert januar 2011), skriver Hanley at mesteparten av kunnskapen om menns følelser rundt det å være barnløs, stammer fra utredninger gjort på par. Tradisjonelt fokuserer fertilitetsforskning mest på kvinnen.

- I de fleste samfunn er foreldrerollen og det å ta seg av noen sterkt knyttet til kvinnen, og samfunnets struktur og kultur forsterker det. Kvinnen er omsorgsfull, full av følelser og hjemmets skaper. Mannen er forsørgeren, stoisk, rasjonell og handlingskraftig. Det gir mannen få andre alternativer enn å bli merket som maskiner som ikke kan ha feil, sier Hadley.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Robin Hadley/Privat

Isolasjon og depresjon
Robin Hadley la nylig fram noen av sine forskningsresultater på British Sociological Association årlige konferanse i England.

Hadley fant at barnløse menn forbinder sjalusi, ensomhet og depresjon med at de ikke har barn. Følelsen kan vare hele livet. Når de blir eldre, er de lei seg fordi de ikke blir bestefedre og får et besteforeldreforhold til barn.

- Dette taler imot den vanlige tankegangen om at kvinner i større grad ønsker seg barn enn menn og at det først og fremst er kvinner som har mange negative følelser rundt det å være barnløs, sier Hadley.

Men menns reaksjoner var likevel noe annerledes.

Vil du fortelle vår journalist din historie, send oss gjerne en mail på denne adressen . Du kan være anonym.

- Føler ikke biologisk klokke
I motsetning til kvinner følte ikke menn skyld fordi de ikke har fått barn. De følte heller ikke den biologiske klokken tikke på samme måte. For mennene var omverdens forventninger og deres egne forventninger det viktigste.

Å få barn sees som den naturlige progresjonen og en del av livssyklusen. Noen av mennene Hadley intervjuet for artikkelen i Journal of Reproductive and Infant Psychology beskrev behovet som et biologisk behov, andre beskrev et visst sosialt press fra familie med spørsmål om de ikke «vurderte å slå rot snart».

En mann sa at han paradoksalt sørget over de barna som aldri var født.

For artikkelen intervjuet Hadley 10 menn hvorav noen var i forhold, andre var single.

- For mitt vedkommende så ble jeg isolert fra mine venner og bekjente fordi jeg a) var ikke gift og b) hadde ikke barn, sier en av de intervjuede mennene.

Utbredt i 30-årene
Hadley fant at mannfolkene var mest verpesyke da de var i 30-årene.

- Mennene hadde et ganske bredt spekter av reaksjoner på det å være barnløs. Det kom an på alder, forhold, helse og sosioøkonomiske faktorer. Følelsen av tap og at noe var blitt frarøvet dem ble bedre med alderen – spesielt om de var i et forhold. De yngste mennene var frustrerte og også redde for et ukjente. Mens eldre menn alt i alt angret på at de hadde gått glipp av muligheten til å bli far, sier Hadley til Side2.

Robin Hadley forskning fokuserer nå på eldre menns følelser rundt barnløshet.

- Tror du menns følelse av sorg over at de ikke er blitt fedre følger dem lenger enn kvinner som tross alt biologisk kommer til et punkt der de ikke lenger kan bli mødre?

- Jeg tror vi skal være forsiktige med å si at menn føler dette sterkere enn kvinner og omvendt. Spermier mister jo noe av sin kraft etter som menn blir eldre. Det er sjelden sædbanker tar imot sæd fra menn over 40 år. Men for å svare på spørsmålet, så tror jeg menn har en litt forskjellig følelse av anger og tristhet fordi de i teorien fremdeles kan bli fedre, sier han.

- Uansett om du er kvinne eller mann og har hatt et ønske om å få barn, så vil følelsen av tap variere fra person til person. Men menn jeg intervjuet, som var omgitt av besteforeldre, savnet at de aldri ville ha sjansen til å ha et slikt forhold til et barn. Og videre så var disse mennene også redde for å bli sett på som pedofile og de var veldig forsiktig i hvordan de oppførte seg i selskap med barn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag