*Nettavisen* Nyheter.

Menn drikker mest

Foto: Digital Vision. (Getty Images)

Unge menn drikker fortsatt oftere og mer enn unge kvinner.

Oslo (ANB): Det viser en ny studie fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). Tallene ble offentliggjort fredag.

26 prosent av mennene har drukket mer enn 21 alkoholenheter siste måned, mens 18 prosent av kvinnene har gjort det samme, viser undersøkelsen. Den omfatter nær 5.000 personer i alderen 18 til 30 år.

Store kjønnsforskjeller

- Har man ikke trodd at unge kvinner var på «god vei» etter mennene når det gjelder alkoholinntak?

- Kvinner har alltid drukket mindre enn menn. Ting har imidlertid tydet på at denne forskjellen mellom kjønnene har blitt mindre. Men disse tallene viser at det fremdeles er store kjønnsforskjeller, sier SIRUS-forsker Anne Line Bretteville-Jensen, som står bak studien.

Fulle ukentlig
10 prosent av mennene og 4 prosent av kvinnene har vært beruset mer enn 25 ganger siste halvår, viser studien.

- Det betyr at en av ti menn er fulle minst en gang i uka. Det er i denne aldersgruppen vi ser den høyeste beruselsesfrekvensen i hele populasjonen. I forhold til at risikoen for skade øker med beruselse, så er dette høye tall, sier Bretteville-Jensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Øl og vin
For mennene kommer hoveddelene av alkoholinntaket fra øl (62 prosent). Kvinner drikker like mye vin som øl (omkring 35 prosent for begge drikkesortene). Av unge kvinners alkoholkonsum kommer en betydelig høyere andel fra vin, rusbrus og cider enn for unge menn. En noe høyere andel av unge menns alkoholkonsum kommer fra brennevin enn hva gjelder kvinnene (henholdsvis 20 og 18 prosent).

Det er de i den yngste aldersgruppen (18 til 21 år) som oppgir det høyeste alkoholforbruket med 5,6 liter i året.

- Dette er ikke uventet, for disse er i en fase av livet der de jobber og går på skole, men gjerne uten store familieforpliktelser. Mens når du nærmer deg 30 og har begynt å etablere deg har nok alkoholforbruket begynt å gå noe ned, sier Bretteville-Jensen.

Den eldste gruppen (26-30-åringer) har et beregnet årlig forbruk på 4,7 liter alkohol. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag