*Nettavisen* Nyheter.

Menn faller mest i skibakken

KNALL OG FALL: Ni av ti skader i bakken skyldes at skiløperen faller selv. Over halvparten av disse er menn. Foto: Trond Lepperød

Seks av ti som skader seg i skibakken er menn, og de fleste skadene er selvforskyldt...

31.03.15 19:17

– Jo, flere i bakken, desto større er sjansen for at det går galt. Du må tilpasse farten til det som skjer rundt deg, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i sparebankeide Frende Forsikring, og viser til at nybegynnere er langt mer utsatt for skade, enn mer øvede alpinister og snowboardkjørere.

Se saken i ostlendingen.no

– Ni av ti skader i bakken skyldes at skiløperen faller selv, forteller Slettemoen.

Skader kne og hode

Ifølge statistikk fra Alpinanleggenes Landsforening (ALF), utgjør ulykker på alpinski 68 prosent av de rapporterte skadene, fulgt av 27 prosent på snowboard og to prosent på telemarkski.

– Kne er den mest skadde kroppsdelen, etterfulgt av hode, sier Andreas Rødven, tidligere generalsekretær i ALF.

Sammen med skiforsker Arne Ekeland ved Martina Hansens Hospital har han publisert en stor studie av skader på ski- og snowboardkjørere i norske alpinanlegg.

Tall fra studien viser at det er dobbelt så mange kvinner som skader kneet, mens menn er mer utsatt for skulderskader enn kvinner.

Sjekk bindingene

– Belastningen på knær og leddbånd etter flere timer på ski hver dag er heftig, spesielt om du er utrent, sier Rødven.

Han anbefaler derfor å ta turen innom skiutleien for å få justert bindingene gratis.

– Bindingene må løse ut når de skal, og ikke når de ikke skal. Preparering, nyslipte kanter og litt voks gjør også skiene lettere å kontrollere, sier han.

Koordineringsevne, styrke og oppmerksomhet reduseres nemlig i løpet av dagen.

– Mange unødvendige ulykker skjer mot slutten av dagen, når både beina og bakken er slitne. Avslutt heller aktiviteten før du har tatt deg helt ut. Og bruk hjelm, det er det enkleste sikkerhetstiltaket for å redusere risikoen for hodeskader, sier Heidi Slettemoen i Frende.

Unngå kollisjon

God oversikt over trafikken i løypa øker sikkerheten. Det er den som kommer bakfra, som alltid har ansvaret for å unngå kollisjon.

– Risikoen for å bli påkjørt er størst hvis du ikke er synlig. Ikke bli stående under hopp og heng, men kjør ut til siden, sier hun.

Åtte prosent av skadene i bakken skyldes kollisjon med andre, to prosent skyldes kollisjon med gjenstand.

– Skulle du bli skadet i en påkjørsel i bakken, kan du søke erstatning fra den som kjørte på deg, eller personens forsikringsselskap, sier Slettemoen.

Hun anbefaler en egen ulykkesforsikring, i tillegg til den som er inkludert i reiseforsikringen, både for barn og voksne.

– Da får du god hjelp og erstatning ved alvorlige skader, om du eller barnet skulle bli medisinsk invalid eller ufør etter en ulykke. Selv om skaderisikoen er begrenset statistisk, er det svært tragisk for dem som får alvorlige skader, sier Heidi Slettemoen i Frende Forsikring.

Se flere saker i ostlendingen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.