RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: FAYEZ NURELDINE (Afp)

Menn får SMS hvis kvinnene prøver å reise til utlandet

Sist oppdatert:
I dette landet har myndighetene kommet opp med ny teknologi for å sperre kvinner inne.

Tempoet på likestilling mellom kjønnene varierer fra land til land, men kvinnenes situasjon bedres stort sett over hele verden, ved unntak av ett land. I Saudi Arabia. Det går det faktisk bakover, skal vi tro The Telegraph.

Kvinnene i Saudi Arabia blir overvåket av myndighetene ved hjelp av et nytt elektronisk system som sporer bevegelser i retning grensen.

Den saudiske kvinne-aktivisten Manal al-Sherif, som i fjor oppfordret kvinner til å kjøre bil i protest mot kjøreforbudet for kvinner, sier at en mann fortalte at han hadde fått en tekstmelding fra immigrasjonsmyndighetene på telefonen sin da ekteparet var på vei til en utenlandsreise.

- Dette er teknologi for å fremme et bakvendt system som vil fengsle kvinner, sier journalist og forfatter Badriya al-Bishr, ifølge avisen.

Ifølge de strenge lovene fra Wahabi-islam, kan ikke kvinnene forlate Saudi Arabia uten deres mannlige verge (ektemann, far eller bror).

Det gikk ikke lang tid fra vedtaket ble fattet, til protester fra innbyggerne rant inn på Twitter:

«Hei, Taliban, her er noen tips fra regjeringen i Saudi Arabia» var det en som skrev.

«Hvorfor ikke sette på et ankeljern i tillegg?» Skrev en kvinne som kaller seg Israa.

«Hvis jeg trenger en SMS for å vite at kona forlater Saudi Arabia, så er jeg enten gift med feil dame eller så trenger jeg en psykolog» skrev en annen.

I juni 2011 lanserte kvinnelige studenter en kampanje for å gå imot myndighetenes vedtak om å holde fast ved forbudet mot førerkort for kvinner. Landet er det eneste for fortsatt forbyr kvinner å kjøre bil.

I fjor uttalte landets konge, Kong Abdullah, at kvinner skal få stemmerett ved neste valg, i 2015, hvilket er en historisk milepæl for det konservative landet.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere