*Nettavisen* Nyheter.

Menn flinkere enn kvinner

Foto: Crestock

Skal du ned i vekt, er det en fordel å være mann.

10.02.11 10:56

(SIDE2): Det er både fysiske og psykologiske årsaker til det - men menn er flinkere til å gå ned i vekt enn kvinner.

En av grunnen, viser britisk forskning, er at menn klarer å holde fokus.

- Selv om kvinner slanker seg oftere, er det større sannsynlighet for at menn som slanker seg klarer å gå ned i vekt, sier forskningsspesialist James Stubbs til dailymail.co.uk.

- Menn er mer praktisk anlagt og målorienterte, og synes dermed det er enklere å holde fokus uten å la tilbakeslag eller sosialt press virke inn.

En livsstil
En annen årsak er nettopp det at kvinner oftere har forsøkt å slanke seg flere ganger, enn det menn gjør.

- Menn ser på slanking som en engangshendelse, mens det for mange kvinner er en livsstil. Kvinner slanker seg regelmessig, ofte strategisk til gitte tidspunkter - som før en ferie - og lar seg friste av den siste trenden, sier ernæringskonsulent Jane Mitchell.

Det gjør at kvinner gjerne starter på en ny diett relativt desillusjonert og med lite tro på at det skal fungere - og dermed går det raskt nedover når det gjelder å følge dietten. Menn, som på den andre siden ikke har vært av og på slankekjøret, har en mer positiv innstilling og tro på at det skal fungere.

Hormonplaget
Men - det er ikke bare psykologi. Også fysiologiske forskjeller gjør at det er vanskeligere for kvinner. Nemlig hormonforskjeller, kroppsform og fettprosent.

- Testosteron og østrogen er helt fra puberteten med på å bestemme fettfordelingen hos kvinner og menn. Kvinner har oftere en pæreform, med fettet samlet rundt hoftene, mens menn får mer rundt magen, i det som kalles epleform.

Og det er lettere å miste magefett enn hoftefett.

- I tillegg fører østrogen til at fett lagres, og menn har større muskelmasse og dermed høyere forbrenning av kalorier, sier Philip McTernan, professor i diabetes ved Universitetet i Warwick.

Trengte mer før
Kvinner har også en større fettprosent enn menn - 20-30 mot menns 9 til 18 prosent. Og kroppen vil hele tiden jobbe for å opprettholde denne fettandelen.

Det har ifølge McTernan sammenheng med forfedrene våre å gjøre, lang tilbake i tid.

- Menn var jegere, mens kvinnene fødte avkom. Og for å få barn, var det nødvendig med fettreserver for at det ufødte barnet skulle overleve de vanskelige forholdene. Tidene har forandret seg, men ikke genene våre.

Ikke lyv
Andre årsaker til at kvinner sliter mer, er at følelsene ofte står i veien. Menn ser målet og går etter det, mens kvinner gjerne trøster seg med sjokolade - for så å få dårlig samvittighet og muligens trøstespise mer.

Venninner er heller ikke alltid like greit - jenter lyver oftere til hverandre om hvor flott slankevenninna ser ut, mens menn fortere forteller en kompis fettsannheten.

Motivasjonen for å slanke seg kan også være avgjørende for om man lykkes. Kvinner vil se bedre ut, mens menn oftere tenker mer på helsefordelene.

Og forskning viser at sistnevnte har større sjanse for å lykkes.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.