RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Menn kan få retten til å bli gravide


KRISTIN HALVORSEN: Bioteknologirådets leder Kristin Halvorsen støtter regjeringens forslag om å gi menn, som har skiftet kjønn fra kvinne, utvidede rettigheter.
KRISTIN HALVORSEN: Bioteknologirådets leder Kristin Halvorsen støtter regjeringens forslag om å gi menn, som har skiftet kjønn fra kvinne, utvidede rettigheter. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Regjeringen vil la nye menn beholde eggstokken.

Oslo (NTB): Regjeringen vil droppe kravet om kastrasjon for kvinner som har skiftet kjønn – og gi dem adgang til assistert befruktning. Bioteknologirådet støtter forslaget.

Hvis loven blir vedtatt og endringene trer i kraft, vil det bety at kvinner som har skiftet kjønn, ikke trenger å operere bort eggstokkene, slik dagens lov krever for å få mannlig juridisk kjønn. I så fall kan en person som juridisk sett er mann, bli gravid, i og med at regjeringen i lovforslaget vil personen gi adgang til assistert befruktning.

– Flertallet i rådet ser ingen tungtveiende grunner til å nekte disse personene å få den mest hensiktsmessige og ønskede typen assistert befruktning bare fordi de har endret juridisk kjønn, sier leder Kristin Halvorsen i Bioteknologirådet.

Bioteknologirådet var enstemmig i sin støtte til forslaget om å fjerne kastrasjonskravet for endring av juridisk kjønn. Halvorsen stemte med flertallet på 9 av 13 medlemmer og støtter forslaget om assistert befruktning, framgår det av rådets høringssvar.

Halvorsen understreker at forutsetningen er at personer som søker assistert befruktning, innfrir de andre kravene i loven, som medisinsk og psykososial vurdering av lege.

Mindretallet på fire anfører at det å endre kjønn er en viktig, eksistensiell og selvvalgt handling som påvirker hvilke rettigheter man har i samfunnet. Det samme prinsippet bør også gjelde for spørsmål om assistert befruktning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere