*Nettavisen* Nyheter.

Menn og følelser

Her får du fire hemmeligheter som åpner veien inn til en manns hjerte, tanker og følelser.

02.12.04 08:57

«Jeg vet ikke hva han tenker fordi han aldri sier hva han føler.»

Høres det kjent ut? Tre av ti kvinner i et forhold har problemer med å få sin partner til å dele tanker og følelser. Når dette skjer får hun en følelse av å bli stengt ute, mens han føler seg misforstått. Men mannfolk flest vil helst å snakke, og under de rette omstendighetene kan de snakke natten lang. Menn flest trenger desperat å lette på det følelsesmessige trykket. Det gjelder bare å trykke på de riktige knappene.

1. Menn frykter å bli avvist (nei, sier du det?)
Det er sant. Menn flest føler at kvinner er ganske kritiske til dem. Menn er redd for at de skal bli ledd av hvis de åpner seg. Det er viktig for kvinner å forstå at menns ego og identitetsfølelse generelt er mer sårbar enn kvinners. Dette gjelder spesielt for menn i et intimt forhold.

Klikk på bildet for å forstørre.

En mann forlanger anerkjennelse og tilbakemelding på at han behager sin partner. I det øyeblikket en mann føler at partneren er på vei til å dømme ham for noe han har sagt eller gjort, kan man være sikker på at han ikke vil snakke.

Når en kvinne ikke dømmer sin mann er det øyeblikket han tillater seg selv å si hva han føler. Det er ikke dermed sagt at kvinnen ikke skal ha egne meninger eller at hun ikke skal komme med dem på et eller annet tidspunkt. Men for at en mann virkelig skal åpne seg må han føle anerkjennelse for den han er, ikke den du ønsker han skal være. Vær tålmodig. Hvis din respons på hans tanker er et umiddelbart synspunkt på hva du mener er rett og galt vil han garantert lukke seg for deg. Menn er redd for at kvinner skal skifte oppfatning av deres selvbilde, eller det selvbildet de selv har presse på seg, hvis de sier noe som er for personlig.

En mann har forskjellige roller til forskjellige tider i livet. Til og med på forksjellige tider i uken eller dagen. Ikke vær redd for å gi ham muligheten til å vise alle sine sider av seg selv. Klarer du å slippe dine forventinger og heller prøve å finne ut hvem han egentlig er, vil han umiddelbart oppfatte dette, føle seg avslappet og mottakelig for den dype samtalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

2. Gi av deg selv – da blir det lettere for ham
Det må være en gjensidig åpenhet mellom to partnere. Alle har problemer, engstelser og skjeletter i skapet. Mange menn har lett for å tenke ”hvis jeg sier dette kommer hun til å gå fra meg”. Du bevise at dette ikke er tilfelle ved å avsløre noe om deg selv for å vise at du stoler like mye på ham som han gjør på deg.

I det han begynner å åpne seg, lytt til hva han har å si. Når det er gjort gå et skritt videre å tilby noe positivt tilbake. I det han har avslørt noe personlig, si for eksempel. ”det var da ikke så ille, jeg har opplevd verre” eller ”jeg beundrer virkelig måten du taklet det på” for så å plukke ut noe fra historien han fortalte som du virkelig beundrer (ikke bare finn på noe, når det blir oppdaget vil det føles som manipulasjon. Det vil bare ødelegge alt du har bygd opp).

La han vite at du er på hans side så han slipper å være alene med erfaringen han tilbyr deg. Mange kvinner lytter til menns historier for så å bare fortelle ham hvordan han feilaktig har tolket det. Kvinner tar ofte parti med den andre i en historie. Ta et eksempel fra arbeidsplassen. Han har problemer med en kollega. Da er det viktig at du tar hans parti. Dette er ikke tiden for å belære han, vær heller hans venn.

Det er utrolig hvor mange menn som føler seg fryktelig alene. Mange menn er trent opp til å holde ting for seg selv. Dessuten har de fleste menn en eller flere ganger fått høre at slik åpenhet er umandig. Dessuten er det mange menn som ikke får den tilbakemeldingen de trenger fra den mannlige verden.

Kvinners ærlige og positive tilbakemelding er essensiell. Hvis kvinner oppnår dette vil menn straks føle at de blir forstått og vil på den måten åpne seg ytterligere.

3. La fortid være fortid
Har du noen gang opplevd at en diskusjon bunner ut i en tidligere krangel? De tingene han gjorde galt, måten han såret deg på, eller hva han i dag skylder deg for det han gjorde? Slike episoder vil skje i nesten alle forhold en eller annen gang. Men faktumet er: menn flest trekker seg tilbake når de føler at dette er på vei til å skje. Når en mann føler at hans ord senere vil bli gjenstand for misforståelser, forvridninger, bli fortalt videre eller kastet tilbake på han, er sjansen stor for at han ikke vil åpne seg.

4. Vær tro mot deg selv
Det er et gammelt spørsmål, men et godt et. Hvordan kan vi være tro mot andre hvis vi ikke er tro mot oss selv? Den beste måten å hjelpe en mann til å åpne seg selv på er ganske enkelt å åpne seg for ham først.

Mennesker vi møter i livet er speilbilder av deler i oss selv, og vi tiltrekkes av mennesker som hjelper oss til å elske disse egenskapene. Hvis du hele tiden dømmer deg selv er det også lett å dømme din partner. Mennesker har veldig lett for å behandle andre på den måten de selv har blitt behandlet tidligere. Skru av autopiloten fra tidligere forhold. Bestem deg for å bli snill og forståelsesfull, både mot deg selv om han du er sammen med.

Av og til gir vi av oss selv og forventer å få det samme tilbake. Når dette ikke skjer begynner et stille raseri å bygge seg opp. Dette er atferd med en agenda, noe som gir et blandet budskap og som viser at du ikke er tro mot deg selv eller andre. For å kunne gi av seg selv må man innse at man får like mye ut av å gi som å få. Når man gir andre ubetinget respekt og hensyn, gir man det like mye til seg selv som til andre.

Altså: Vær tro mot deg selv og du vi raskt merke at det er ”smittsomt”. De rundt deg vil begynne å ta etter og oppføre seg slik selv. De vil begynne å kommunisere åpent og naturlig. Hvis de mot formodning ikke begynner å oppføre seg slik vil de etter hvert forsvinne ut av livet ditt – til et sted som er mer passende for dem.

Flere saker på Mozon.no
Mat for eldre
Du kan bli avhengig av ost
Unge skades av doping
Slanking for slubberter
Naturlig medisin mot forkjølelse

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.