RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Menn på 40 er risikogruppe

Sist oppdatert:
Menn i 40-årsalderen som lever med tidspress og høyt tempo har økt risiko for psykiske plager.

(SIDE2): Denne risikoen er fortsatt til stede etter nesten 30 år, viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet . Å leve med høyt tempo og tidspress fremfor å leve i fred å ro, såkalt type A-atferdsmønster, er forbundet med psykiske plager – også over tid, viser den nye studien.

- Da mennene ble undersøkt første gang i 1972-73 var det en sterk sammenheng mellom type A-atferdsmønster og psykiske plager. Det var noe overraskende at dette atferdsmønsteret ved første undersøkelse også ga økt risiko for psykiske plager 28 år etter, sier seniorforsker Anne Johanne Søgaard ved divisjon for epidemiologi, Folkehelseinstituttet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Årsaken til de psykiske plagene er forskerne usikre på.

- Når denne atferdstypen kan forutsi risiko for psykiske plager over så lang tid, tyder det på at det dreier seg om et relativt stabilt personlighetstrekk. Men hva som er årsaken rent fysiologisk kan vi ikke si noe om, sier Søgaard.

Studien bruker data fra nær 18 000 menn som deltok i Oslo-undersøkelsen i 1972-1973. I 2000, ble de samme mennene invitert til en oppfølgingsundersøkelse der over 7 000 menn deltok.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere