- Mister man jobben, er det viktig å holde rytmen i livet, spise sunt, trene, sove, men også ta del i det sosiale livet, kanskje være med i organisasjoner, delta i frivillig arbeid. Det handler om networking på de rareste steder. I praksis er du på jobbintervju hele tiden, sier avdelingsdirektør Egil Tengs hos Nav i Rogaland til Nettavisen.

Les også: Er du arbeidsledig? Her finner du jobb

Ved utgangen av februar var bruttarbeidsledigheten i Rogaland, summen av de som står helt uten arbeid og de som er på arbeidsretta tiltak gjennom Nav, på 14.000 personer. Det utgjør 5,5 prosent av arbeidsstyrken. Andelen delvis ledige er økende.

12.450 personer i Rogaland er helt uten arbeid (4,9 prosent). 8447 er menn, 4003 er kvinner.

- Kvinner mer aktive

Tengs mener å se forskjeller på hvordan kvinner og menn møter utfordringene med det å være arbeidsledig, et tema han også snakket om i podcasten Oilcast på nettstedet Sysla.no siste uke.

- Dette er synsing og betraktninger fra min side, men generelt ser det ut som om menn takler dette dårligere enn kvinner. Menn har en tendens til å sette seg hjemme og vente. Kvinner er ute og leter etter alternativene, sier Tengs.

- Uansett kjønn; det er viktig ikke å miste motet og forsøke å holde energien oppe, sier Tengs.

- Ser mer mobilitet

Han mener også å se en endring blant arbeidssøkere i hardt rammede Rogaland nå sammenlignet med 2015.

- Folk er mye mer mulighetsorienterte. Vi ser en mobilitet, og ser at arbeidssøkere her i større grad søker mulighet i andre fylker. I dag hjalp vi en arbeidsgiver i Sogn og Fjordane som trengte 100 bygningsarbeidere, og vi fant 60 i løpet av dagen, sier Tengs til Nettavisen. I løpet av de nærmeste dagene regner han med at de finner de resterende 40.

I februar ble det lyst ut 1592 ledige stillinger i Rogaland. Det er en nedgang på 21 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. I Norge som helhet ble det lyst ut 22.819 stillinger, en økning på 5 prosent.

I skrivende stund har Nav 14.981 ledige stillinger i sin database. Her kan du søke etter ledige jobber på Navs portal.

Les også:

NHO-direktøren advarer mot en varig underklasse

Statens helsetilsyn: - Nav bryter loven