*Nettavisen* Nyheter.

Menn trenger østrogen

Menn med høyere nivå av østrogen har større bentetthet, viser studie.

(SIDE2): Kvinner har fire ganger større risiko enn menn for å utvikle beinskjørhet. Men en av 12 menn lider også av sykdommen, påpeker forskere ifølge Medical News Today. Dette kan føre til svekkelse i ryggraden, hofta eller håndledd.

Grunnene til beinskjørhet er mange, men for kvinner er lavt østrogennivå etter overgangsalderen en viktig faktor.

- Forskning viser at østrogen kan være viktigere enn testosteron for å ivareta god beinhelse for menn. Derfor har vi laget en studie som skal se på mannlige østrogennivåer og bentetthet, sier professor Reina Armamento-Villareal ved Barnes-Jewish Hospital.

Professoren og resten av teamets studie viser at menn med høyere nivå av østrogen hadde større bentetthet.

Forskerne så også på hvordan andre faktorer påvirket bentettheten, inkludert røyking, alkohol, inntak av kalsium og body mass index (BMI). Bare BMI kan settes i sammenheng. Menn med høyere BMI hadde også høyere bentetthet, trolig fordi de hadde høyere nivå av aktivt østrogen stoffskifte.

Osteoporose, benskjørhet eller for lav benmasse, er en risikofaktor for brudd og defineres som en systemisk skjelettsykdom. Den kjennetegnes ved redusert knokkelstyrke på grunn av redusert bentetthet (BMD= Bone Mineral Density).

Pasienter med osteoporose vil fungere normalt helt til de får brudd (etablert osteoporose). Siden tilstanden øker faren for brudd skal det mye mindre av slag og fall til for å få et brudd. Det kan være smertefullt å ha flere brudd som tilheles langsomt på grunn av lite kalsium i skjelettet.

Det er først og fremst kvinner som rammes av osteoporose. Etter overgangsalderen øker gjerne bentapet hos kvinner sterkt på grunn av bortfall av østrogenproduksjon. (Kilde: Wikipedia)

LES MER OM HELSE,TRENING OG VELVÆRE HER.

Sjekk «helsebloggen» her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.