*Nettavisen* Nyheter.

Mina Bai

Menneskerettighetene ble grunnlagt i Iran

Mina Bai skriver at Iran var først ut med menneskerettigheter.

Mina Bai. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

For meg, og andre iranere, forblir 29. oktober en spesiell dag. En dag der man kan være stolt av å være iraner og etterkommer av en mann som innførte menneskerettigheter allerede i oldtiden.

I år 539 før Kristus ble Babylon beleiret og beseiret av Kyros II og den store og hæren hans. Kyros var konge av Perserriket og den som grunnla Akamenide-dynastiet. Etter å ha beleiret Babylon, befridde Kyros slavene og erklærte at alle mennesker var like, hadde rett til selv å velge sin religion - og han innførte likestilling mellom rasene.

Revolusjonært stort

Sett ut fra et menneskerettighets-perspektiv var dette et stort og revolusjonerende sprang. Et tankemessig paradigmeskifte. Selve den historiske teksten ble skravert inn på en sylinderformet innretning av bakt jord på akkadisk språk og oppbevares nå i det britiske museet.

Klikk på bildet for å forstørre. På British Museum er det en sylinder av bakt jord som viser rettighetene som Kyros II innførte.

I dag er Kyros sylinder kjent som verdens første antikke menneskerettighetserklæring. FN har fått det oversatt til seks offisielle språk og den er en del av fire artikler i den første menneskerettighetserklæringen. Foto: Wkikmedia

Fra Babylon til India, Hellas og Romerriket

Ideen om menneskerettigheter spredte seg raskt fra Babylon til India, til grekerne og til det romerske kongeriket.

Tirsdag 29. oktober er Kyros-dagen i Iran, og i verden for øvrig.

Men dagens islamistiske myndigheter i Iran har allerede stengt alle veier som fører til Kyros gravsted i Pasargade. Det ligger i samme provins som ruinene av Persepolis, som forresten er en av verdens mest storslagne historiske monumenter, på lik linje med monumenter som Colosseum og Akropolis.

Hvert år på denne dagen setter regimet i Iran inn store politistyrker for å stoppe iranere som gjerne kjører lange strekninger for å feire Kyros.

Iran lurer verden

Gjennom sitt propagandaapparat forsøker iranske myndigheter å lure verden ved å snakke om «den store iranske sivilisasjonen». Samtidig forhindrer de i praksis iranere i å feire sine store historiske skikkelser fra førislamsk tid. Ved å snakke om Irans store sivilisasjon til verden, forsøker de å forlede verden til å tro at de - det islamistiske regimet - er arvtakere etter denne flotte tradisjonen.

Men i realiteten er de kun islamister som sprer islamistiske ideer i jakt på makt og innflytelse i Midtøsten og i verden, ideer som er totalt forskjellige fra de som Kyros representerte.

En havn for religiøs sjia-fanatisme

Det er en stor sorg for meg som iraner å se de tragiske, omfattende og skjellsettende endringene som har skjedd i hjemlandet mitt. Iran har blitt forvandlet til en havn for religiøs sjia-fanatisme.

Bare i forrige uke ble 15 menn og kvinner i Iran arrestert i en politirazzia i forbindelse med en kjønnsblandet fest, noe som er vanlig og foregår bak gjentrukne gardiner i Iran.

De arresterte kommer sannsynligvis til å bli dømt til pisking og gigantiske bøter.

Fingerkapping

Samme uke ble en tyv offisielt straffet utfra sharia-lovgivning, ved å få fingrene kappet av i en maskinsag, spesialdesignet for nettopp dette formålet.

Det er i seg selv en aldeles redselsfull og grusom avstraffelsesmetode, og blir ikke bedre av at den utføres uten noen form for bedøvelse. Amnesty har nå protestert mot dette barbariet og har kalt metoden for ren «tortur».

En rekke kvinner sitter fengslet i Iran med dommer over 10 år, kun for å ha tatt av seg den obligatoriske hijaben i offentligheten. Det er usigelig trist å se at et land, som en gang var et foregangsland for menneskerettigheter og likestilling, bli redusert til et islamistisk, fascistisk land.

Menneskerettigheter hver eneste dag

For meg, og andre iranere, forblir allikevel 29. oktober en spesiell dag. En dag der man kan være stolt av å være iraner og etterkommer av en mann som innførte menneskerettigheter allerede i oldtiden.

Det er en glede og stolthet for meg å bo i et samfunn som Norge, som har innarbeidet menneskerettighetene i grunnloven og praktiserer menneskerettigheter i samfunnet hver dag.

Like fullt er det samtidig en stor sorg å se, landet jeg ble født i, Iran, forvitre og ødelegges av religiøs fanatisme.

Men selv om prestestyret forhindrer iranere å huske og ære deres pre-islamske historie og skikkelser, er det mange i Iran som feirer Kyros sin dag.

Menneskerettighetene vi alle kjenner i dag, er knyttet til hans navn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.