Gå til sidens hovedinnhold

Menneskets nye bestevenn

Gribben Sherlock skal hjelpe det tyske politiet med å finne menneskelikene sporhundene ikke klarer å finne.

Politiet i Tyskland håper fuglen Sherlock kan bli det siste tilskuddet av lavteknologiske våpen i arsenalet sitt: De vil utnytte gribbens utrolige luktesans til å finne de likene som hunder ikke er i stand til å finne, skriver AFP.

De ønsker å knytte Global Positioning Systems (GPS) sporingsenheter til Sherlock og få ham til å finne likene av mennesker som har forsvunnet i avsideliggende områder.

Tidssparende
- Hvis det fungerer kan vi spare mye tid i søk etter døde mennesker, fordi fugler kan dekke et mye bredere område enn sporhunder og mennesker kan, sier politimann Rainer Herrmann til AFP.

Gribber som Sherlock har en ivrig luktesans og er i stand til å kjenne igjen lukten av råtnende kjøtt fra 1000 meter opp i luften. Og i motsetning av sporhunder, som jevnlig trenger pauser, er Sherlock utrettelig og kan dekke store landområder.

Trenes til å elske lukten av lik
Sherlock trenes av tyske Alonso i verdens største fuglepark, Walsrode, sør for Hamburg. Han læres å elske den råtne lukten av dødt menneskekjøtt.

Alonso legger kjøttstykker i små kopper, på toppen av en stripe tøy som har vært brukt til å dekke lik. Sherlocks oppgave er å finne disse velsmakende kjøttstykkene.

- Sherlock har nå en viss idé om hva han skal gjøre, forteller Alonso til AFP.

Likevel forklarer han at prosjektet fortsatt er et stykke fra mål, fordi det vil ta tid før en hel skvadron av utdannede gribber, med Sherlock som leder, er klar til å danne et team.

Gribber, som Sherlock, er sjelden i fangenskap, og må være tamme for å bli opplært.

- Hvis vi hadde hatt en trio ledet av Sherlock kunne vi prøve oss på mer ambisiøse oppgaver, sier Alonso til AFP.

Reklame

Quiz: Hva heter Mummitrollet på originalspråket?

Kommentarer til denne saken