Aps nestleder Hadia Tajik og kjæresten, tidligere DN-journalist Kristian Skard, inviterte tirsdag kveld til bursdagsfest på utestedet «Wurst» i Oslo sentrum.

På gjestelista sto en rekke journalister, kommentatorer, redaktører og politikere, der flere av gjestene var fra Norges største avis, VG.

Samtidig som festen pågikk, sto VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, i Debatten på NRK og beklaget avisens oppslag om Trond Giskes mye omtalte selfievideo sammen med en yngre kvinne, som førte til at han ble vraket som kandidat til nye tillitsverv i Trøndelag Arbeiderparti.

Se VGs kommentar til saken lenger ned.

- Gjør journalistikken dårligere

Førstelektor Elin Ørjasæter ved høyskolen Kristiania, mener at samrøret mellom journalister og politikere på Tajiks fest, kan være problematisk.

- Festen er et godt eksempel på tette koblinger som gjør journalistikken dårligere. Det trenger ikke være noe moralsk klanderverdig i dette, og festen foregikk jo under full åpenhet, slik jeg forstår det, sier Ørjasæter til Nettavisen.

Hun mener journalister som lever for tett på kildene sine, gjør journalistikken dårligere på to måter.

- Journalistene og kildene lever i den samme sosiale boblen, kall det gjerne elite, der man har de samme referansene, det samme synet på verden og oppfatter ting så likt som jo venner og bekjente gjerne gjør, sier Ørjasæter, og legger til:

- Lojaliteten går ofte mot kilden. På den måten at man, helt ubevisst, beskytter kilder man er gode bekjente med, og har glede av å skandalisere folk de samme kildene har interessekonflikter med eller ikke liker.

Hun er ikke i tvil om at tette kildeforhold påvirker det som skrives.

- En av grunnene til at flere at de beste kommentatorene finnes utenfor Oslo er nok at de ikke har samme anledning til å pleie kilder som er høyt i nyhetsbildet, og ikke omgås dem privat. De som bor i byer utenfor østlandsområdet har større distanse, og det gir bedre journalistikk, mener hun.

Festet med Tajik

Til stede på Tajik og Skards fest, var VGs politiske journalister Lars Joakim Skarvøy, Marie Melgård og Bjørn Haugan.

Skarvøy og Melgård var journalistene som skrev saken om varselet som ble sendt til Ap-ledelsen, om den omstridte Giske-videoen som Skartveit beklaget på direkten, sammen med VG-journalistene Eirik Mosveen og Helge Mikalsen.

- Saken var ikke ferdig, den skulle ikke vært på trykk den dagen. Der bommet vi, sa Skartveit og la seg langflat.

Skartveit innrømmet at saken ga et feil inntrykk av det som skjedde da korte videoen ble tatt opp natt til forrige søndag, blant annet ved at det ikke kom fram at kvinnen ikke opplevde hendelsen som ubehagelig.

Mens festen pågikk tirsdag kveld, publiserte VG også en ny artikkel om en kvinne (40) som ville stå fram i Debatten på NRK med anklager om kritikkverdig oppførsel fra Trond Giske. Kvinnen fikk imidlertid ikke delta fordi Giske truet med å klage NRK til Pressens Faglige Utvalg, ifølge VG.

Denne artikkelen var skrevet av Skarvøy, Melgård og Mosveen, i tillegg til Bjørn Haugan, som alle var invitert til Tajiks fest.

- Flere ansatte invitert

Også VG-kommentator Anders Giæver var invitert til festen, men han og Mosveen skal ikke ha deltatt på festlighetene.

«Flere VG-ansatte var også invitert på pølsefesten, og VG-journalistene Marie Melgård, Lars Joakim Skarvøy og Bjørn Haugan var til stede», skriver VG om egen avis' deltakelse på festen.

Invitert var i tillegg tidligere VG-kommentator Frithjof Jacobsen, som i januar sluttet på dagen i VG etter at det ble kjent at han var blitt sammen med Aps stortingsrepresentant Jette Christensen.

Nettavisen møtte et festpyntet par like ved utestedet der festen var, men selv avviste de at de var på vei til Tajik og Skards pølsefest. VG skriver imidlertid at de ankom festen sammen.

Skrev bok om Ap

Skarvøy og Melgård har som politiske journalister vært sentrale i flere avsløringer rundt Giske og varslene mot ham om seksuell trakassering.

I fjor høst ga de to journalistene også ut boka «Arbeiderpartiet. Alle skal ned», som handlet om Arbeiderpartiets nedturer den siste tiden. Et hovedfokus i boka var konflikten mellom nettopp Tajik og Giske, før han måtte trekke seg fra alle verv i partiet for ett år siden.

«Marie Melgård og Lars Joakim Skarvøy er de to journalistene som har fulgt Arbeiderpartiet tettest de seneste årene. De har snakket med over 100 kilder for å kunne gi et unikt innblikk i dramaet og personkonfliktene som har utspilt seg bak lukkede dører i Norges største parti», het det i Kagge Forlags omtale av boka.

Melgård er for øvrig sammen med Klassekampen-journalist Kjetil Magne Sørenes, som også var til stede på festen.

Først om forholdet

Da forholdet mellom Tajik og Skard ble kjent i november i fjor, gikk Tajik ut og fortalte om den gledelige nyheten i ett medium, som var VG.

Journalisten som intervjuet henne var Eirik Mosveen, som også var invitert til tirsdagens fest. Intervjuet ble omdiskutert, fordi Tajik ble spurt om Skard «fikk snøret i bånn» allerede første kvelden de møttes.

Samme dag som festen hadde VG også en toppsak der Tajik var intervjuet, om at Ap vil gi tillitsvalgte innsyn i lønns- og arbeidsforholdene til alle som jobber i private selskaper som får jobb i det offentlige, som var skrevet av Haugan, som altså var på festen.

Redaktørforeningen: - Bør være bevisst

Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Nybø, påpeker at journalister og redaktører må være bevisst på sine relasjoner.

- Journalister og redaktører må selvfølgelig få gå i bursdag og andre selskaper med sine venner, men når vennene deres er blant annet nestleder i Norges største parti, så bør de samme aktørene ha noen tanker rundt disse koblingene. Det er jeg helt sikker på at aktuelle aktørene også har, sier Nybø til Nettavisen.

Nybø viser til Vær Varsom-plakaten punkt 2.2, om at redaktører og journalister skal «Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet».

- Det betyr at man må ha tenkt gjennom ting i forhold til at dersom man pleier et vennskap med noen som har en posisjon politisk eller i andre deler av samfunnet, så kan det få konsekvenser for hvilke saker man kan dekke og ikke, sier Nybø.

Hun påpeker også at det er helt avgjørende at det er åpenhet om slike relasjoner og bindinger.

- Det hjelper ikke hvor uavhengig vi tenker vi er, hvis publikum tenker noe annet, sier Nybø, og legger til:

- Men er bindinger sterke, så er det ikke nok at det er åpenhet om det. Dette er jo en evig diskusjon i alle redaksjoner, sier hun.

- Skal ikke være venneløse

Nybø understreker samtidig:

- Jeg mener ikke at journalister skal være venneløse hele livet, men vi må ha en bevissthet rundt rollen vår - og det håper jeg virkelig de som deltok på festen i går har en løpende diskusjon om, der de også involverer redaktøren, sier hun.

- Hva tenker du om at flere av journalistene som var på Tajiks fest står bak mange av avsløringene rundt Trond Giske?

- Jeg er helt sikker på at de journalistene også ser at dette kan vekke reaksjoner, og at publikum og Giskes støttespillere kan gjøre seg opp en mening rundt dette, sier Nybø.

- Er det problematisk?

- Mange av de som deltok på denne festen er jo erfarne politiske journalister og kommentatorer. Jeg er helt sikker på at de er i stand til å se at det at de deltar der kan vekke reaksjoner, sier hun.

Nybø synes det uansett er viktig at bursdagsfesten blir omtalt.

- Vi bør være klar over og ha en åpen debatt når nestlederen i Norges største parti har en bursdagsfest. Når det er såpass mange redaksjoner til sted, så er det interessant å diskutere, mener hun.

- Finnes det noe lignende?

En som også reagerer på Tajik og Skards bursdagsfest, er samfunnsdebattant og sosiolog Kjetil Rolness.

«Politisk sosietetsreportasje på høyt nivå! Og herlig billeddokumentasjon på et samrøre mellom politikere og journalister som nærmer seg incest. Finnes det noe lignende i andre land? Kanskje i Lichtenstein, som er enda mindre enn Norge. Alle vi ser på disse bildene er venner, tidligere kolleger, nåværende eller kommende ektefeller. Og alle er opptatt av mangfold - og å kritisere MAKTA. Men husk kjære venner: Kritikk av elitens samrøre er populisme, mediehat og politikerforakt. Og glem nå ikke det vi har lært: DET KAN SE VERRE UT ENN DET ER», skriver Rolness på Facebook.

Det samme gjør samfunnsdebattant Mina Ghabel Lunde.

«Altså, hæ? Samtidig som Skartveit legger seg flat på TV for å ha trykket en sak som feilaktig antyder at Giske har seksuelt trakassert en kvinne, antyder de samme reporterne i ny sak at Giske har seksuelt trakassert en annen kvinne. Mens de er på fest hos Giskes argeste rival», skriver hun på Twitter.

VG: - Ville også gått til Giske

VGs nyhetsredaktør, Tora Bakke Håndlykken, mener imidlertid at det er uproblematisk at deres journalister deltok på festen til Ap-nestlederen.

- VGs politiske journalister er til stede på mange type arrangementer der politikere og andre samfunnsaktører befinner seg, og derfor var noen av dem også til stede på gårsdagens samling, sier Håndlykken til Nettavisen.

- Samtidig som Skartveit måtte beklage den siste VG-saken om Trond Giske, var de tre journalistene bak akkurat denne saken til stede på festen til en av de mest profilerte Giske-motstanderne. Mener VGs ledelse at dette på noen måte er problematisk?

- Dette var et arrangement med over hundre inviterte, politikere fra ulike partier og journalister fra de fleste store redaksjonene. Hvis Trond Giske eller andre politikere hadde invitert VGs reportere til en tilsvarende sammenkomst, ville det også være naturlig for dem å være til stede der. VG omtalte gårsdagens fest, og gjorde i saken oppmerksom på hvilke av våre reportere som var der, sier redaktøren.

- Sett i lys av debatten om et for nært forhold mellom journalister og kilder, hva vil VG gjøre for å rette opp en eventuell mistet tillit blant leserne?

- Det viktigste vi gjør hver dag er å levere faktabasert, grundig journalistikk, og det er den beste måten vi bygger tillit hos våre lesere. Internt i redaksjonen diskuterer vi selvsagt både kritikken vi har fått og vurderingene vi har gjort. Alle i vår redaksjon skal i henhold til VGs etiske regelverk ha et uavhengig forhold til sine kilder, og dette ansvaret opplever jeg at våre journalister er seg bevisst, sier Håndlykken.

Nettavisen har kontaktet VG-journalistene som var på festen med spørsmål, men Håndlykken sier hun svarer på vegne av dem.