*Nettavisen* Nyheter.

Mensa testet nerdene

Foto: Magnus Blaker

The Gathering handler ikke bare om datamaskiner. Deltakerne fikk også vise hvor smarte de egentlig er.

HAMAR (TV 2 Nettavisen): Når over 5.000 datainteressert ungdom samler seg i Viktingskipet, antar en samtidig at en har smalet noen av Norges skarpeste hjerner. Mensa stilte derfor opp, og deltakerne fikk mulighet til å ta en kontrollert IQ-test.

Helt ny test
Testen Mensa stilte opp med var helt ny, og i løpet av 20 minutter skulle detakerne svare på 45 oppgaver av ren logisk karakter. Tidspresset var derfor stort.

Teodor Bruknapp (28) fra Hokksund var en av de som stilte opp på testen. Etterpå var han godt fornøyd.

- Jeg har bare testet IQ-en på nett tidligere, og da har jeg fått indikasjoner på at jeg var i det øvre sjiktet av Mensa-medlemmer, forteller Bruknapp til TV 2 Nettavisen.

- For lett test
Av de 45 oppgavene var det to oppgaver han ikke knakk mønsteret i, men som han måtte gjette på.

- Testen var i grunn ganske lett, og kunne godt vært litt vanskeligere, sier Bruknapp.

Etter å ha tenkt seg om litt legger han til:

- Det er kanskje litt dristig å si før jeg har fått resultatet.

Verden smarteste mennesker
Mensa er en organisasjon der en kan bli medlem hvis en er blant de topp to prosent smarteste personene i verden, og som regel betyr dette en målt IQ som er 155 eller høyere.

For å klare dette kravet må en svare rett på rundt 40 av de 45 spørsmålene.

Gammelt veddemål
- Årsaken til at jeg tok testen var et gammelt veddemål med en kompis, der vi begge påstod at den andre var smartere, men vi har ikke kommet så langt som å faktisk ta testen, smiler Bruknapp.

Store penger er det dog ikke på spill. Hvis Bruknapp er den smarteste, må han ut med én krone til kammeraten.

- Jeg håper egentlig ikke at jeg gjorde det så veldig bra, bare nok til at jeg greier opptakskravet til Mensa. Kameraten min er mye smartere enn meg, og dermed slipper jeg å betale denne kronen, sier han med et glis.

Vet ikke resultatet
Et foreløpig resultat av testen får deltakerne i løpet av påsken, men det endelige resultatet kommer først om noen uker.

- Hvis jeg fikk alt riktig, ved å gjette rett på de to oppgavene jeg ikke var sikker på, da tror jeg at jeg skal holde munn. Får jeg derimot noen feil, da skal jeg legge inn kraftig press på kameraten min slik at han også får ta testen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.