RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Crestock)

Mer avhengig av smertestillende

Sist oppdatert:
Vi bruker stadig sterkere medisin for å dempe smerte, berolige oss selv og sove om natten.

(SIDE2): To av tre nordmenn fikk legemidler på resept i 2008. Hele 3 263 758 nordmenn brukte minst ett reseptbelagt legemiddel.

I gjennomsnitt fikk hver av disse åtte utleveringer.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Tirsdag presenterte Folkehelseinstituttet sin nye rapport med tall fra bruken av reseptbelagte legemidler de siste fem årene, fra 2004-2008. De har tatt for seg ti ulike tema i rapporten, som viser at det er en jevn økning i bruken av reseptbelagte legemidler hos nordmenn flest.

Tre av fire kvinner og to av tre menn har brukt minst et reseptbelagt legemiddel i 2008.

- Vi ser ingen oppsiktsvekkende tall i denne rapporten, men heller en jevn økning i bruk av legemidler som er reseptbelagte, sier avdelingsdirektør for avdeling for legemiddelepidemiologi, Marit Rønning til Side2.

Hun påpeker at mange av tallene de nå har fremskaffet er nye og derfor har man heller ikke hatt det store sammenligningsgrunnlaget.

Smertelindring
Tallene viser at det er smerte- og infeksjonsmedisiner som er mest brukt, i tillegg til kolesterolsenkende midler, sovemidler, forebyggende blodproppmedisiner og hostemedisin.

Man ser at vanedannende midler har hatt en sterk økning de siste ti årene.

Vanedannende legemidler omfatter i hovedsak sovemidler, beroligende midler og sterke smertestillende midler. De mest brukte legemidlene i denne gruppen er det smertestillende middelet Paralgin forte/Pinex forte og sovemiddelet Imovane/Zopiklon.

- Vanedannende legemidler har hatt en økning de siste ti årene og også her er det Østfold som bruker mest. Tidligere har vi ikke hatt tall som kunne bevise at det faktsik er innbyggerne i fylket som er de reelle brukerne. Vi hadde en stund mistanke om at det også kunne være feriegjester som leverte inn resept i dette fylket, men det stemmer ikke. Hva grunnen er til at innbyggerne her bruker mer reseptbelagte medisiner er uvisst, sier Rønning.

Østfold på legemiddeltoppen
Når Side2 gjør et søk i reseptregisteret på antall brukere av det mest vanlige virkestoffet i vanedannende midler, paracetamol, for Østfold i 2008 får vi opp at brukere per 1000 innbyggere er 714,41. Dette gjelder for alle aldersgrupper og begge kjønn.

Sammenligner vi dette tallet med antall brukere for hele landet får vi et tall på 684,65 brukere per 1000 innbyggere og for Oslo ser vi at tallet ligger på 677,89 brukere per 1000 innbyggere.

En av de fylkene som bruker minst vanedannende reseptbelagte legemidler er Finnmark med 673,66 brukere per 1000 innbyggere.

Tabellen nedenfor viser de 10 legemidlene med flest brukere i 2008:

Av vanedannede legemidler er det codein og paracetamol som brukes mest.

En prosent av dem som brukte Paralgin forte/Pinex forte, fikk 16,5 prosent av den totale mengden som ble utlevert fra apotek i 2008.

Legemidler til barn
44 prosent av barn under 15 år fikk legemidler på resept i fjor og her ser man at det er de yngste barna som bruker mest.

De mest brukte legemidlene til barn er antibiotika, midler mot hoste og luftveisplager, astmamidler og allergimidler.

.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere