RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mer blod!

Sist oppdatert:
Blodbadet har knapt begynt i mediebransjen. I 2004 kommer både aviser og radio til å blø.

Folk som går rundt og venter på bedre tider for mediebransjen, venter nok forgjeves. Trass i rentefest ser det stygt ut for året som kommer. For nå reiser den digitale bølgen seg for alvor, og mange vil få den i bakhodet.

Konkurransen på det norske mediemarkedet blir beinhard neste år. På radio får vi en ny riksdekkende kommersiell aktør, i et marked hvor det fra før av er knapp plass for to store kommersielle aktører.

På avismarkedet er det Se og Hør som skaper krøll. Se og Hør skjerper kampen om nyhetene, som øker kostnadene for konkurrentene. Langt viktigere er det at Se og Hørs momsoffensiv kan påføre hele momsordningen et banesår. Da blir det vondt å være avis. Og den varslede portoøkningen gjør ikke saken bedre.

Men aller viktigst er kanskje de strukturelle endringene vi nå ser. Vi ser at mange av spådommene fra dot.com-tiden viser seg å holde stikk, de er bare noen måneder forsinket i forhold til halleluja-ropene. Spørsmålet er ikke lenger om rubrikkannonsene vil gå fra avis til nett, men om mesteparten forsvinner over allerede til neste år. Stadig flere opplever at nettet fungerer raskt og rimelig. Da skal man være spesielt interessert for å betale mye for annonsering i avis. Eller dum, for å si det rett ut.

Nøyaktig det samme skjer på merkevaresiden. En rekke kampanjer på nett har gitt rask og god respons til billig penge. Derfor vokser nå nettannonseringen med rekordfart. Dette er en stor utfordring både for avisene og for den tradisjonelle reklamebransjen. Når mediekostnadene synker blir det desto vanskeligere å forsvare de høye prisene på kreative tjenester.

Jeg husker at jeg var på seminar på slutten av 90-tallet der medieviterne gikk rundt og sa at morgendagen tilhører nisjemediene. Utviklingen er altså ikke særlig oppsiktsvekkende. Massemedienes problem er rett og slett at de er for dyre. I lengden slipper man ikke unna med å dele verden i profilerende og merkevarebyggende medier, og i respons- og salgsutløsende medier.

Profilering og merkevarebygging avspeiler selve grunnidéen til en bedrift, og kan formidles i en hvilken som helst mediekanal, men de fleste vil nok foretrekke en som gir respons.

Man kan like det eller ikke, men i mediebransjen vil det renne mer blod!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere