*Nettavisen* Nyheter.

Mer enn én milliard unge kan få hørselsskader

- Du trenger ikke overdøve all annen lyd

Hører du mye på musikk i løpet av dagen? Skru ned lyden!

Hører du mye på musikk i løpet av dagen? Skru ned lyden! Foto: Paul Bradbury (Getty Images)

For høy musikk gjør at unge står i faresonen for hørselsskader.

Mer enn én milliard unge mennesker står i fare for å skade hørselen permanent, fordi de hører på for høy musikk, viser en rapport fra Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Undersøkelsen viser at blant mennesker i alderen 12 til 35 år, risikerer omtrent halvparten hørselsskader på grunn av høy musikk, enten på konsert eller via øretelefoner koblet til smarttelefoner eller andre musikkavspillere.

For høy lyd kan på sikt skade hørselen permanent. Enten i form av hørseltap eller øresus (tinnitus).

Fakta

Desibel

WHO anbefaler et maksnivå på 85 desibel (dB) på en arbeidsplass i maks åtte timer per dag. Nattklubber, barer og konsertarenaer er steder hvor lyden fort blir for høy. Når musikken 100 desibel, kan det være fare på ferde. 15 minutter med så høy lyd kan gi permanent skade på hørselen.

Musikere får hørselsskader

En rekke musikerne som The Whos Pete Townshend og Neil Young har fått hørselsskader etter et liv på scenen. Gutta i Kaizers Orchestra sliter alle med øresus (tinnitus), det samme gjør Kim Ljung fra Seigmen.

Men det er ikke bare live-musikk som kan skade hørselen.

Svært mange unge (og eldre) går rundt med musikk på ørene hele tiden. Dette kan være skadelig for hørselen på lang sikt.

Lettere å få hørselsskader

- Før måtte du skru opp stereoen slik at hele familien ble berørt. Da reagerte familiemedlemmer og ba deg skru ned lyden. Men nå kan folk regulere dette individuelt. Faktum er at siden du nå kan få lyden veldig effektivt til øret, gjør det at det er mye enklere å få en hørselsskade. Vi vet at unge i dag blir oppslukt av det de gjør og glemmer å skru av musikken. Andre folk hører ikke at du spiller høyt, så du får ikke beskjed om å dempe lyden, som det ble gjort før, sier audiolog Wendy Pearce til australske ABC News.

- Skru ned lyden

Hun ber unge musikkelskere om å skru ned lyden.

- Du trenger ikke overdøve all annen lyd. Og ta en pause av og til. Du trenger å stoppe og se hva som skjer rundt om i verden. Skru ned lyden, hør mindre på musikk og på en lavere lyd, er hennes råd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Illustrasjon: Miljøstatus

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.