Gå til sidens hovedinnhold

Mer flom i vente

Troms renner bort, og nå er det ventet enda mer vann i lavlandet.

NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) varsler mer flom tirsdag, og enda mer i dagene som kommer. Spesielt ille er det i Tromsø der deler av byen er omgjort til elver og innsjøer.

- I dag blir det kjøligere så nedbøren kommer stor sett som snø eller sludd, men i morgen får området mer nedbør og mildvær, sier vakthavende hydrolog Ingjerd Haddeland ved NVE til Nettavisen.

Sjekk været der du bor med Nettavisens værtjeneste

Blant de mange som har merket vannet, er Byggmakker Per Strand i Tromsdalen.

- Klokken ti oppdaget vi at vannet begynte å renne fra oversiden og ned mot butikken. Klokken elleve var lageret, kontor og plassen utenfor oversvømt. Kundene kommer søkkvåt inn på butikken, forteller selger Kjell Isak Rubbås hos Byggmakker til Nordlys.

Les hele saken i Nordlys her: Klagene flommer inn

I Ersfjorbotn ble hele veien gravd ut av flomvannet.

- Klokken 04.00 mandag var veien der. Fire timer senere var veien borte. Gårdsplassen er også tatt. Nå har jeg bare en gangsti på 25 centimeter igjen. Veien er blitt et krater som er rundt en meter dypt, sier Inge Karsteinsen til Nordlys.

Ikke tradisjonell vårflom
Oversvømmelsene nord i Nordland og sør i Troms er forårsaket av mye is som tetter igjen de tradisjonelle vannløpene. Når mildvær og nedbør smelter snøen i lavlandet flommer det over. Lenger sør er denne isen allerede tint bort. Lenger nord i Troms har det ikke begynt å tine i de samme mengdene.

Haddeland påpeker at det ikke er den tradisjonelle vårflommen som slår inn nå. I fjellet i disse områdene kommer nedbøren ennå som snø.

- Når det gjelder den tradisjonelle vårflommen så er det mindre sannsynlighet for at den blir kraftig i år. Det er lite snø i fjellet, sier Haddeland. Hun poengterer at dette ikke er noen garanti mot vårflom. Får vi en periode med mye nedbør og mildvær kan vi få en kraftig snøsmelting som fører til mye vann i vassdragene over en kort periode.

Sjekk været der du bor med Nettavisens værtjeneste

Mange har problemer
Flommen i Tromsø skaper store problemer.

– Vi har cirka 70–80 henvendelser per nå. Vi håper at vi i løpet av kvelden skal få redusert de akutte tilfellene. Vi prioriterer det som skader hus og veier først, sa arbeidsleder Bydrift Odd-Helge Vekve mandag ettermiddag.

– Det er ganske kaotisk. Når folk ringer må vi rett og slett bare sette dem opp på ei liste, sa Vekve videre. De jobber med full besetning og døgnet rundt for å få bukt med problemet.

Se også Nordlys sin bildekarusell fra oversvømmelsene her.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene