Gå til sidens hovedinnhold

- Mer forkjølelse enn svineinfluensa

Norske allmennleger har gitt for mange nordmenn diagnosen svineinfluensa. Nå kommer myndighetene med nye retningslinjer.

De fleste som testes for svineinfluensa har ikke sykdommen. Og mange får diagnosen og beskjed om å holde senga i en uke uten at den er bekreftet. Nå endrer Folkehelseinstituttet sine retningslinjer for at norske allmennleger skal bli mer mer tilbakeholdne med å skrive ut sykemeldinger og be om prøver.

Bare 5 prosent
I forrige uke ble drøye 2500 personer testet for viruset, men prøvene slo bare positivt ut for 135, ifølge Dagsavisen.

- Vi jobber med å hjelpe legene og stille riktig diagnose. Mange som tror de har sykdommen, har den ikke. Det er ikke sånn at alle forkjølelser nå er svineinfluensa, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

- Har dere blant annet i Folkehelseinstituttet bidratt til å hausse opp frykten for svineinfluensa?

- Vi forsøker å være nøkterne og gi riktig informasjon, men det er en vanskelig balansegang. Og vi ønsker fortsatt at publikum skal være oppmerksom på svineinfluensasymptomer framover, sier Aavitsland.

Tar selvkritikk
Mandag kommer Folkehelseinstituttet i samarbeid med Helsedirektoratet og Legeforeningen med nye retningslinjer til primærhelsetjenesten om hvordan de skal håndtere den nye influensaen A(H1N1).

- Vi regner med at dette i dagens situasjon vil medføre at færre får diagnosen og færre blir sykmeldt, sier overlege Bjørn G. Iversen ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding søndag. Han avviser at Folkehelseinstituttet refser legene og gir dem «beskjed om å være mindre slepphendt med sykmeldingene».

- Vi har tvert imot tatt selvkritikk for en for lite presis diagnose og rost legene for lojalt å følge helsemyndighetenes råd, sier Iversen.

Høy aktivitet i Sverige
Fredag opplyste det europeiske smittevernbyrået ECDC at det er rapportert om 395 nye tilfeller av svineinfluensatilfeller i EU og EFTA-landene og at det totalt nå er 48.223 tilfeller. Det understrekes at dette er bekreftede tilfeller, og at omfanget i mange land er langt høyere. Sverige er nå det eneste landet i Europa som rapporterer om omfattende svineinfluensasmitte på det ECDC kaller middels nivå (medium level) med en økende trend.

Les rapporten fra ECDC her (PDF)

I Irland og Storbritannia er influensaaktiviteten synkende, mens alle andre land rapporterer om lav aktivitet. Italia har rapportert om sitt første dødsfall i forbindelse med pandemien, mens Sverige har rapportert om sitt andre. Det første svineinfluensadødsfallet i Norge ble rapportert onsdag, da det ble bekreftet at en dansk lastebilsjåfør som døde i Norge var smittet av svineinfluensa. VG Nett melder søndag at en kvinne i 40-årene fra Akershus døde i helgen og at det er mistanke om svineinfluensa.

Norsk kvinne død - mistanke om svineinfluensa

2837 er døde
Fredag opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO ) at viruset har tatt livet av 2837 mennesker globalt. Det er en økning på 652 siden forrige telling for en uke siden. Økningen skyldes den fortsatte spredningen av viruset globalt, ikke at svineinfluensaen i seg selv er verre, rapporterer Reuters. -Det er ingen ting som tyder på at viruset har mutert eller endret seg på noe vis, uttalte WHO-talsmann Gregory Hartl under en pressekonferanse.

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken