*Nettavisen* Nyheter.

Mer kontroll av kjøletårn

Kald luft på kjøpesentre er i ferd med å bli en dødsrisiko. Ennå har man ikke funnet smittekilden i Østfold, men etter tre dødsfall er det på høy tid å sette spørsmålstegn ved kontrollen over de potensielt farlige kjøletårnene.

23.05.05 09:34

Legionella var en ukjent sykdom i Norge til slutten av 90-tallet. Så sent som de siste årene før årtusenskiftet ble godt under 10 smittet årlig, og nå er nivået tredoblet.

Særlig epidemien i Stavanger i 2001 burde vært en vekker for hva som kan skje: Da ble 28 smittet og sju mistet livet i det til da alvorligste utbruddet av sykdommen her i landet.

Legionella-bakterien kommer i mange varianter, og sykdommen varierer fra en lett influensa til en tung lungebetennelse (les mer om sykdommen her ).

Særlig eldre mennesker med dårlig immunforsvar er utsatt, og tallene fra Østfold viser at de fleste smittede er i alderen 65-70 år. For denne gruppen kan sykdommen også være dødelig.

Det sørgelige er at sykdommen lett lar seg forebygge. Som regel dreier det seg som så enkle grep som å holde høy temperatur i varmtvannsanlegg, spyle kraner osv. med varmtvann for å hindre bakterien i å florere - samt sjokk-kloring.

Den skumleste utviklingen er likevel stadig utbygging av luftkondisjonering på godt besøkte kjøpesentre. Særlig når kjøletårnene settes i drift på forsommeren, som er en farlig periode. Dersom man ikke sjokk-klorer anleggene først, risikerer man at bakterien har godgjort seg over vinteren - og at luftanlegget blir en farlig smittekilde for mange tusen besøkende.

Særlig når man vet at sykdommen har en inkubasjonstid på fem-seks dager, forstår man hvor viktig rutinemessig vedlikehold er på kjøpesentrene.

Et eller annet sted i Østfold har denne kontrollen sviktet, og det er vesentlig at man igjen innskjerper kontrollen med kjøletårn på steder med mye publikum. Det blir for lettvint om egenkontrollen ved kjøpesentrene ikke følges opp med hyppige stikkprøver.

Vi blir ikke kvitt legionella en gang for alle, sykdomsutbrudd kan bare hindres ved en vedvarende høy fokus hos bedriftene selv - og ved offentlig kontroll.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag