- Dette er svært bekymringsfullt, og vi kommer til å ty til kraftfulle mottiltak. Dette kan ikke fortsette, uttaler Sveriges rikspolitisjef Anders Thornberg lørdag.

Uttalelsen kommer etter at den danske politikeren Rasmus Paludan fra det islamfiendtlige partiet Stram kurs fikk gjennomføre flere markeringer i Sverige der han satte fyr på koranen. Markeringen utløste opptøyer blant annet i Örebro fredag der politiet opplevde at motdemonstranter gikk til angrep på politiet. Flere politifolk ble skadd.

Lørdag ble flere personer skadd og en person er siktet for drapsforsøk etter å ha kjørt med bil inn i sperringene som var satt opp der Magnus Paludan skulle demonstrere på Skånegården i Malmö, melder SVT.

- Likegyldighet for andres liv

- Flere av dem som har deltatt i opptøyene har vært fokusert på å angripe og alvorlig skade politifolk og politiens eiendom. Vi har sett en likegyldighet for mine kollegers og andres liv. Vi skal vise at de som står bak slike lovbrudd ikke slipper unna. Grove kriminelle angrep på rettsstaten må og skal slås raskt ned på, sier Thornberg ifølge en uttalelse på politiets hjemmeside.

Thornberg sier i uttalelsen ingenting om kritikken som har vært rettet mot politiets strategi, påpeker SVT. TV-kanalen sier de uten hell bedt om et intervju med rikspolitisjefen.

Bilbranner og steinkasting

Aftonbladet melder om steinkasting mot politiet og brennende bildekk i Landskrona lørdag, der rundt 100 personer hadde samlet seg. Urolighetene fortsatte i Malmö.

Paludan hadde fått pålegg av politiet om å flytte sin varslede markering bort fra Landskrona og til en rasteplass langs en motorvei sør for Malmö. Etter den gjennomførte koranbrenningen sto flere biler i brann og det ble kastet stein, melder NTB via Sveriges Television og Aftonbladet.

Tre personer skal være skadd. En dansk TV-fotograf ble sparket av en demonstrant, og Pauldan selv ble truffet i beinet med en stein.

Opprørspoliti tok i bruk pepperspray for å hindre motdemonstranter i å ta seg over sperringene som var satt opp, melder nyhetsbyrået TT ifølge SVT.

En bil kjørte også inn i sperringene som var satt opp. Ingen politifolk ble skadd denne gangen.

I påskehelgen har det vært uroligheter i Linköping, Norrköping, Stockholm og Örebro i kjølvannet av Paludans markeringer, markeringer statsminister Magdalena Andersson har kalt rene provokasjoner og manet svenskene til å beholde roen.

I Örebro mistet politiet helt kontrollen over situasjonen. Politibiler ble angrepet, og flere politifolk ble skadd i tumultene.

- Synd å bite på agnet

Statsminister Magdalena Andersson gikk i et Facebook-innlegg fredag kraftig ut mot demonstrantenes angrep på politiet. Samtidig ba hun svenskene om ikke å bite på Paludans provokasjoner:

- Det er akkurat denne typen voldsomme reaksjoner han ønsker å se. Hensikten er å hisse mennesker opp mot hverandre. Det er virkelig synd å bite på det agnet. Sverige kan bedre, lød hennes oppfordring.