*Nettavisen* Nyheter.

Mer muskler og mindre fett

TRENING: Hvis målet med treningen er å øke aerob utholdenhet vil Helgerud, professor i idrettsfysiologi ved NTNU, anbefale trening tre ganger i uka. Foto: iStock

Se hvordan.

24.11.11 20:05

(SIDE2): Se treningsprogrammet professor Jan Helgerud mener kan hjelpe deg.

På spørsmål fra trening.no om hvilket program han som treningsveileder vil anbefale en kunde som vil øke utholdenheten, få lavere fettprosent og samtidig beholde muskelmassen svarer Helgerud følgende:

- Programmet må ta utgangspunkt i hvilket fysisk nivå kunden har når vi begynner, og nettopp derfor mener jeg at 4x4 er så genialt! Det tar hensyn til individet, progresjon og spesifisiteten i treningen.

Hvis målet med treningen er å øke aerob utholdenhet vil Helgerud, professor i idrettsfysiologi ved NTNU, anbefale trening tre ganger i uka.

- De viktigste faktorene som bestemmer aerob utholdenhet er maksimalt oksygenopptak og arbeidsøkonomi. Jeg vil da anbefale følgende program:

Mandag:
- 4x4 intervall, 85-95 % av maksimal puls. 3 min aktiv pause, løp, sykkel, roing, avhengig av interesse. Tren på det du vil bli god til!

- Direkte over på beinpress 4x4 repetisjoner. 2 min pause – løft så tungt at du ikke klarer den 5. repetisjonen. Det vil si ca 85 % av hva du klarer en gang. Rolig ned til 90 grader i kneleddet,forsøk flytt vekta så fort som mulig opp igjen.

Har du tid bruk samme prinsipp på skyv (benkpress), dra (trekk mot deg), nedtrekk (foran hodet), mage og rygg.

Onsdag:
- 4x4 intervall, 85-95 av maksimal puls, 3 min aktiv pause.

Fredag:
- 4x4 intervall, 85-95% av maksimal puls, 3 min aktiv pause.

- Beinpress 4x4, 2 min pause.

Ellers i uken mener Helgerud at du kan bruke den økte arbeidskapasiteten til det du vil; gå turer i marka, løpe, sykle, spille golf osv.

Relaterte artikler fra Trening.no:
Løpsøkonomi
Maksimalt oksygenopptak
Styrketrening – effektivt for å øke løpekapasitet og arbeidsøkonomi?

4X4 både på styrke og utholdenhet
Helgerud sverger til 4x4 både når det gjelder styrke og kondisjonstrening.

- Den aerobe intervalltreningen er vist i forskningen å gi størst effekt på hjertets slagvolum som igjen er den viktigste begrensende faktor for maksimalt oksygenopptak. Et høyere maksimalt oksygenopptak gjør at man holder seg fysiologisk yngre og man kan på den måten redusere faren for å bli rammet av livsstilssykdommer, sier professoren.

Helgerud mener at maksimalt oksygenopptak også er avgjørende for prestasjonsevnen.

- Siden kroppens maksimale evne til å omsette fett også er bestemt av maksimalt oksygenopptak vil den aerobe intervalltreningen også være den beste strategien til å holde fettprosenten nede på et rimelig nivå, mener utholdenhetsforskeren.

2 styrkeøkter i uka er i følge Helgerud nødvendig for å opprettholde muskelmassen, bli raskere og spenstigere, men også for å bedre kunne bevege deg mer økonomisk.

- På samme måte som maksimalt oksygenopptak er en viktig faktor for helse er også styrke en viktig faktor for fysisk helse og prestasjon. Vår forskning har vist at økt maksimal muskelstyrke gir bedre arbeidsøkonomi, det vil si at det koster mindre energi å bevege seg med samme fart. Du kan da velge å gå fortere, eller holde ut lengre, sier Helgerud.

Hvis Helgerud har rett, skal programmet ovenfor gi kunden en økning i maksimal oksygenopptak med 0.5 % per økt, og sin styrke med 2 % hver økt.

- Selvsagt vil framgangen flate ut etterhvert. Er du da fornøyd med nivået fortsetter du som før. Ønsker du deg opp på et enda høyere nivå må du bare øke treningsmengden ytterligere, slår Jan Helgerud fast.

Annonsebilag