RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mer og mer stillesitting med PC

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Antall stillesittende timer i uka er nå så høyt at eksperter slår alarm.

Ungdom sitter mer foran PC. Antall stillesittende timer i uka er nå så høyt at eksperter slår alarm.

Dette kommer fram i rapporten «Trender i helse og livsstil blant barn og unge 1985-2005». Den bygger på en spørreundersøkelse blant 6.600 unge på 11, 13, 15 og 16 år.

Tallene viser en stor økning i de unges bruk av PC etter skoletid fra rundt 1990 og frem til 2005.

De 15-årige guttene er de aller ivrigste foran skjermen, ifølge undersøkelsen: De brukte i gjennomsnitt 4 timer foran PC i uken i 1997, 17 timer i uken i 2001, og 31 timer i 2005.

Jenter på 15 år brukte i gjennomsnitt 1 time i uken i 1997, seks timer i uken i 2001, og 20 timer i uken i 2005.

Bekymringsfull utvikling
Undersøkelsen antyder riktignok en økning i antall elever som er i regelmessig fysisk aktivitet etter skoletid fra 2001 til 2005 for alle aldersgruppene og begge kjønn, men forskerne er likevel bekymret over totalbildet.

– Selv om skjermaktivitet kan stimulere læring og PC-bruken ikke har gått på bekostning av organisert fysisk aktivitet, er økningen i PC-bruken bekymringsfull. Det er fordi den sannsynligvis reduserer tid til mer uorganisert fysisk aktivitet etter skoletid, sier en av forskerne, professor Oddrun Samdal ved Universitetet i Bergen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Stillesittingen foran skjermen kommer dessuten på toppen av alle timene ungdommene sitter på skolen i løpet av en uke, påpeker forskerne.

«Samlet sett sitter dermed barn og unge i store deler av sin oppvekst, og dette kan tenkes å ha negativ innvirkning på deres motoriske og kroppslige utvikling», konkluderer forskerne med.

Begrense skjermtiden
Nå trengs tiltak for å redusere stillesittingen blant de unge, mener forskerne, som peker ut skolen som en sentral arena som bør sette i gang tiltak for mer fysisk aktivitet. Det bør vurderes å innføre en time hver dag til fysisk aktivitet på ungdomsskolen, foreslår forskerne.

Skolen bør også vurdere å sette i gang tiltak som kan fremme elevers interesse og mestring av fysisk aktivitet for å stimulere flere til å bli aktive, mener de.

Forskerne foreslår dessuten at myndighetene kanskje bør innføre anbefalinger om å begrense barn og unges skjermtid.

De viser til at økningen i PC-bruk også ses i andre land, og at australske myndigheter allerede i 2004 etablerte anbefalinger om at barn og unge maks bør tilbringe to timer per dag foran TV, video eller PC. Også finske myndigheter har gitt lignende anbefalinger, ifølge Samdal.

– Det er også viktig at foreldre tenker gjennom rammer og regulering for bruk av PC og oppmuntrer ungdommene til fysisk aktivitet, gjerne sammen med venner, sier Samdal. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere