RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mer politikk på NRK

Sist oppdatert:
NRK dekker politikk mer enn TV 2, som har en mer konfliktorientert politisk dekning enn konkurrenten. Dermed slipper FrP til på skjermen oftest hos TV 2.

NRKs Dagsrevyen har mer politisk stoff enn TV 2. Mellom 15. mai og 15. november ble det registrert 366 innslag med politikere som kilder på Dagsrevyen mot 281 på TV 2s nyheter klokken 21.

- Tallene viser at NRK i større grad bruker politikere som sine kilder og det er nærliggende å tro at NRK har størst politisk dekning, sier medieanalytiker hos Obersver Henrik Høidahl til Propaganda.

Han presiserer at analysen ikke gir oversikt over dekningen av norsk politikk hos NRK og TV 2, men fokuserer på alle innslag der politikerne uttaler seg. Han mener at tallene gir et godt grunnlag for å si noe om profileringen av partiene, partilederne og statsrådene.

- Tradisjonelt har man satset sterkt på politisk avdeling i Dagsrevyen. Man ser det også i andre analyser at NRK har en større politisk dekning enn TV 2. Det er nok i stor grad et resursspørsmål, sier Høidahl.

Analysen viser at rangeringen av partier er den samme i de to nyhetsprogrammene, men en sammenligning viser en forskjell i fordelingen mellom partiene.

Det er Kristelig Folkeparti som er det mest synlige partiet i de to nyhetssendingene det siste halvåret. I tillegg til at de har statsministeren, som er den mest profilerte politikeren på TV, så har det vært mye fokus på interne partiforhold i KrF. Medhaug-saken, leder-saken, Kindervåg-saken og så videre. Når vi ser alle KrF-innslag under ett svarer "interne partiforhold" for 26 prosent av dekningen.

Den største forskjellen mellom NRK og TV 2 er at Fremskrittspartiet er registrert med flest innslag på TV 2.

Representanter for Fremskrittspartiet (Frp) opptrer oftere på TV2 Nyhetene - både målt i absolutte tall og i prosent - enn på Dagsrevyen. Det er kun Frp som er registrert med flest innslag på TV2 Nyhetene.

Høidahl legger til at TV 2-nyhetene i større grad fokuserer på interne partiforhold og saker som Medhaug- og Kindervåg-saken, Schanche-slaget, lederspørsmål og lignende forekommer oftere på TV 2 enn NRK. Slike saker utgjør 18 prosent for TV2 Nyhetenes del, mens det er 13 prosent for Dagsrevyens del.

Rangeringen av partilederne (med hensyn til uttalelser) er også den samme i de to nyhetsprogrammene, men igjen ser vi klare forskjeller når det gjelder fordelingen mellom partilederne - med Jens Stoltenberg og Carl I. Hagen som det klareste og mest bemerkelsesverdige eksempelet:

Mens Jens Stoltenberg forekommer i 30 prosent av innslagene på NRK 1 og Carl I. Hagen forekommer i 20 prosent er de samme tallene for TV 2 24 prosent for Stoltenberg og 23 prosent for Hagen.

- TV 2-nyhetene er mer konfliktorientert i sin politiske dekning. Carl I. Hagen opptrer i mange type saker hvor han inntar et mer kontroversielt standpunkt og er på den måten mer medievennlig, sier Høidahl.

- Carl I. Hagen er totalt sett registrert som talsperson i 45 prosent av alle innslag der en representant for FrP uttaler seg noe som sier noe om Hagens sterke stilling i partiet. Selv ikke statsministeren er like profilert som talsperson for sitt parti.

Jens Stoltenberg er registrert som talsperson i 40 prosent av alle innslag der en representant for Ap uttaler seg. SV-leder Kristin Halvorsen er også en klar frontfigur for partiet. Hun er registrert som talsperson i 41 prosent av alle innslag der en representant for SV uttaler seg.

Høyre-leder og utenriksminister Jan Petersen er registrert som talsperson i kun 13 prosent av alle innslag der en representant for Høyre uttaler seg. Ingen annen partileder er registrert med en lavere andel når vi måler partilederen opp mot andre i partiet. Til gjengjeld er det ikke noe parti som er registrert med en så stor "spredning" av talspersoner, det vil si et så bredt personregister, som Høyre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere