*Nettavisen* Nyheter.

Mer promille i båt

Foto: klikk.no (klikk.no)

100.000 mennesker drakk alkohol sist de var på sjøen, og mange av dem førte selv båten.

20.07.09 17:45

Antallet promilleførere er økende. I en undersøkelse gjennomført av Synovate for kampanjeorganisasjonen AV-OG-TIL oppgir 101.000 nordmenn at de drakk alkohol sist gang de selv førte fritidsbåt.

Økning på 13 prosent
Det er en økning på 13 prosent i forhold til i fjor. Menn står for hele økningen og utgjør nå 87 prosent av de som drikker på sjøen. Det er særlig menn i alderen 25-39 som drikker mer, ifølge AV-OG-TIL.

– Mange vil mene at det ikke er så farlig om skipperen tar seg en dram mens han står ved roret. Vi har imidlertid sett en betydelig endring i sjøtrafikken de siste årene, noe som stiller stadig større krav til båtførerens oppmerksomhet og reaksjonsevne. Vi oppfordrer derfor båtfolket om å vente med alkohol til skuta er fortøyd sier Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL i en pressemelding.

«Bare ett glass»
Lege Pål Madsen ved den Nasjonale luftambulansetjenesten ser resultatet av promille på sjøen.

– Selv ett til to glass vin, som mange synes er helt greit å drikke når de er i båt, svekker reaksjonsevnen din. Mange tester på bilister, idrettsutøvere og flygere bekrefter dette. I en kritisk situasjon vil din evne til å ta vare på deg selv bli redusert. Verre blir det selvsagt om du har drukket enda mer, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.