RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mer tvang mot psykisk syke

Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Bruk av tvangsvirkemidler som remmer, belter, legemidler, holding og isolasjon i psykiatrien her i landet økte med 20 prosent fra 2001 til 2007.

(SIDE2): Sørlandet sykehus topper statistikken.

Stikk i strid med politiske løfter viser ferske tall at bruk av tvang mot psykisk syke bare fortsetter å øke. Det kommer fram i en fersk rapport fra SINTEF.

I rapporten kommer det blant annet fram at den samlede bruken av tvangsmidler (antall ganger) økte fra 2001 til 2007. Totalt ble tvang brukt overfor mer enn 1.200 pasienter i 2007, skriver Aftenposten.

Bruk av belter og remmer har økt i samme periode. Mer enn 4.000 ganger i 2007 ble en psykisk syk bundet fast på denne måten. Til sammen var det rundt 1.000 pasienter som ble utsatt for dette, og pasientene har ligget i remmer eller belte i til sammen 3.400 timer.

Endringene i pasientsammensetningen ved psykiatriske avdelinger kan være noe av forklaringen på økningen.

- Vi har fått flere pasienter med samtidig psykiske lidelser og rusproblemer, i tillegg til flere rusutløste psykoser. Dette er en økende utfordring, sier divisjonsdirektør Ellinor Major i Helsedirektoratet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere