Det viser en årsoversikt fra antivirusselskapet Symantec. Oversikten viser også at 250 falske antivirusprogrammer truet brukerne til å kjøpehelt verdiløs beskyttelse.

En annen markant trusseltrend i 2009 har vært at nettkriminelle i større grad bruker nyhetsbildet for å lokke nettbrukere til å oppgi konfidensiell informasjon. Dessuten er de sosiale nettverkene i mye større grad blitt brukt av kriminelle som vil skaffe seg sensitiv informasjon eller spre ondsinnede koder.

Misbruker tillit
I 2009 ble de sosiale nettverkene blant annet brukt til å spre skadelig programvare. Koobface-trojaneren logger for eksempel inn på din FaceBookkonto og sender meldinger til vennene dine. På den måten har kriminelle klart å utnytte tilliten mellom venner til egen fordel.

Nettkriminelle hekter seg også raskt på kjendisnytt og katastrofer. Bare timer etter at Tiger Woods kjørte i et tre, konstaterte Symantec at 70-80 prosent av de første treffene på de store søkemotorene var lenker til uønskede nettsteder kamuflert som Tiger Woods-nyheter. Michael Jackson og Patrick Swayzes dødsfall – og selvsagt valget av president Barack Obama – var andre spamfavoritter.

Falsk antivirus
Falske antivirusprogrammer var en annen nyhet i 2009. Programmene, som til forveksling ligner virkelig sikkerhetsprogramvare, påstår – feilaktig – at brukerens PC er angrepet av virus og presser brukeren til å laste ned og installere verdiløs programvare.

Symantec identifiserte i 2009 hele 250 slike villedende sikkerhetsprogrammer. (ANB)