*Nettavisen* Nyheter.

Merete Hodne:  - Jeg hadde dødsangst og ble mobbet

BLE MOBBET: I tillegg fikk Merete Hodne en alvorlig sykdom i ung alder. Foto: Tommy H.S. Brakstad (Nabilder.no)

Den hijab-dømte frisøren fikk en tøft start på ungdomsårene. Møt Merete Hodne i Det store intervjuet.

08.04.17 08:58

BRYNE (Nettavisen): – Min oppgave i livet er å vekke folk slik at de kan se hva som skjer med samfunnet. Det er rett og slett en plikt. Jeg er nødt til å gjøre noe, og jeg er ikke alene. Vi er mange.

Merete Hodne (48) er selv dømt i retten for diskriminering. Frisøren nektet Malika Faviano (25) som bar hijab adgang til frisørsalongen sin.

Les mer: Frisør dømt for å nekte kvinne med hijab adgang

– Hvorfor bruker du tiden din på dette?

– Jeg har opplevd drit i mange, mange år. Folk i området vet hvem jeg er, noe man for eksempel merker ved at de sender blikk. Jeg er veldig opptatt av rettighetferdig. Hvorfor skal jeg fø på folk som ikke bidrar til samfunnet? spør hun.

Se intervju:

Ble mobbet og hadde dødsangst

48-åringen har sterke meninger. Det er «muhammedanismen» hun kjemper mot. En tøff oppvekst kan kanskje forklare styrken.

– Jeg har alltid hatt dårlig selvtillit i sosiale situasjoner – jeg var en skikkelig pyse, sier hun.

Det ble ikke bedre av at hun hadde dødsangst i 10-årsalderen.

– Jeg var helt sikker på at jeg skulle få hjerteinfarkt allerede i ti-tolvårsalderen. Som barn var jeg et vrak. Det var alkoholmisbruk hjemme og mobbing på skolen, forteller hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

SMILER OG LER: Tross sterke meninger og en tøff oppvekst. Merete Hodne vet å le. Foto: Tommy H.S. Brakstad


Den nåværende frisøren ble mobbet til og med tredjeklasse. Så tok det plutselig slutt. En klassevenninne skulle snu opp-ned på alt.

– Det var helt sprøtt. Hun sa jeg var den fineste jenten i klassen. Jeg forsto ingenting. Jeg var overbevist om at jeg var den styggeste. I tillegg spurte gutten som hadde mobbet meg mest om vi skulle være kjærester. Jeg sa «ja» selv om jeg hatet ham, forteller hun.

Hevnen ble derfor søt den dagen hun gjorde det slutt med gutten. I dag er han fast kunde i salongen til Merete.

– Jeg har opplevd en del i ungdomsårene. Som tolvåring fjernet jeg hele den ene eggstokken. Cysten var på to og et halvt kilo. Jeg så ut som jeg var høygravid, sier hun.

– Det er også mye som jeg ikke vil ha på trykk, legger hun til.

Flyttet ut med barna

Gjentakende krangling hjemme ble også en del av oppveksten, noe Hodne tok med seg til sitt eget kjærlighetsliv. Hun trodde det skulle være sånn.

– Vi fikk to barn, så hadde vi et halvt års pause. Jeg flyttet ut med barna, men kom tilbake da jeg fikk dårlig samvittighet. Det føltes som min feil. Så fikk vi to barn til og det gikk ikke mer. Da var jeg alene med de fire barna. Det gikk i grunnen greit, sier hun.

Hun oppsummerer forholdet som veldig turbulent.

– Vi kranglet hver dag i elleve år. Det var pyton, sier frisøren.

Etter regn kommer sol. Merete Hodne forteller at hun aldri har hatt det så bra som hun har det nå. Det er tydelig. Hun ler og smiler om hverandre når hun snakker om barna og konen.

Hater svakhet

Hodne har en leieboer fra Eritrea. Han bodde på asylmottak før han flyttet inn hos henne.

– Han sliter litt med språket og stammer veldig. Jeg tror han vil få problemer med å få jobb. Han er veldig snill og har Jesus-bilder i hele leiligheten, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

POPULÆR: Kundene som var innom da Nettavisen besøkte Merete Hodne støtter frisøren. Foto: (Tommy H.S. Brakstad)


Merete påpeker at hun mener at alle innvandrere skal behandles med respekt, men plagget hijab har hun altså lite til overs for.

– Hijab er det samme som et IS-flagg. Det lokker frem høneskinn på rygg og armer. Ser jeg en hijabkledd kvinne på toget, så velger jeg neste vogn. Ikke fordi jeg er redd, men fordi jeg føler avsky. Dette handler også om at ikke kvinner skal finne seg i å bli undertrykt i Norge. Dette er symbolet på at de skal utrydde andre ...

– Dette er sterke ord. Hvordan vil du si at din egen oppvekst har formet disse tankene?

– Ja, jeg hater svakhet. Jeg så hvordan det gikk utover meg i oppveksten. Det er også derfor jeg har det bedre nå som jeg er tøff, sier hun.

Følte seg mobbet av Per Inge Torkelsen

Frisøren har stevnet humoristene Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner og Rune Andersen i Løgnaslaget for ærekrenkelse. Hun krever oppreisning fordi hun er beskyldt for å være «nazi».

Klikk på bildet for å forstørre.

GIKK NED FOR TELLING: Merete Hodne tok nederlaget mot Løgnanslaget tungt. Foto: Tommy H.S. Brakstad


Hodne ba først om en midlertidig forføyning for å stanse dette, men retten konkludert med at revynummeret ikke kunne stanses.

– I media ble det fremstilt som at det var lov å kalle meg «nazifrisør». Det var tungt, sier hun og påpeker at retten ikke tok stilling til dette spørsmålet.

Det hele gikk kraftig inn på henne.

– Jeg var skikkelig nede, sier hun.

Kvelden etter at avgjørelsen falt, kom Hodne med følgende karakteristikk av et av revymedlemmene:

«Pedo Per Inge Torkelsen er nok fornøyd i kveld!» skrev hun på sin egen Facebook-side.

Les mer: Hodne kalte Per Inge Torkelsen for «pedo»

– Advokaten min var rasende, men vi snakket ut om det og jeg kom meg etterhvert. Ifølge Merete betyr «pedo» barnslig.

Klikk på bildet for å forstørre.

GIFT: Merete Hodne (48) har funnet lykken med Sissel. De to er jevngamle. Foto: Privat


Da saken mot revygruppa Løgnaslaget ble behandlet i retten stilte Per Inge Torkelsen og Dag Schreiner iført fangeluer.

– Da de stilte med disse hattene i retten følte jeg det som mobbing, akkurat som da jeg var liten. Jeg følte meg skikkelig tråkket på. Det er helt horribelt at menn i den alderen der ikke vet hva «nazist» betyr, sier hun.

Les også: Merete Hodne er utestengt fra Facebook etter innlegg om muhammedanisme

Brynjar Meling, advokat for Løgnaslaget, mente på sin side at Merete Hodne villedet Stavanger tingrett da hun ikke opplyste om flere tilfeller av samarbeid med nazister.

– Jeg er ikke gammel nok til å ha samarbeidet med nazister. I så tilfelle må det være nynazister, sier hun og forteller om en konsert der hun hanket inn en artist som flere skal ha ymtet frempå kunne være nynazist.

«Far» for bonusbarn

I straffesaken har brynefrisøren tidligere uttalt at hun er ferdig med hijab-striden, men hun utelukker likevel ikke en anke til Menneskerettighetsdomstolen – EMD.

– Det koster 2-300.000 kroner. Jeg må ta et steg av gangen. Jeg kan ikke sette ungene på gaten. Hadde jeg ikke hatt familie hadde valget vært enklere, sier hun.

Retts-maratonet har kostet mye, men det er mange som har bidratt økonomisk for at Hodne skal stå løpet ut.

– Jeg synes det er urettferdig at noen tror jeg skal bruke pengene til sydenferie. Det sårer meg veldig. Jeg hadde ikke hatt samvittighet til å bruke én krone privat, sier hun.

– Det er også de som sier de skal ta livet av meg. Javel, da får de komme. Jeg skal være i denne kampen mens det er bruk for meg. Det er en Gud inni meg som gir meg styrke, og jeg er beskyttet så lenge det er behov for meg. Jeg er villig til å ofre livet, fortsetter hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

BLE BETATT AV ANSATT: Her blir Merete Hodne (t.h.) klippet av Marilund, en tidligere ansatt i salongen hennes. Foto: Tommy H.S. Brakstad


Merete Hodne eier og driver altså sin egen frisørsalong. I tillegg til sin fire voksne barn, har hun et bonusbarn, en jente på ni år. Det er travle dager.

– Her om dagen sa hun til meg: Du Merete? Det er akkurat som du er faren min.

Kona til Merete, Sissel (48), har hovedansvaret og er mormor til niåringen. Merete og Sissel har vært gift i to år.

– En mann er som et forvokst barn, og etter et trøblete ekteskap hadde jeg en forestilling om at jeg skulle være alene resten av livet. Jeg har flere ganger blitt betatt av kvinner, men jeg har sett på dem som forbilder, sier hun.

Ble betatt av advokaten

Det var kona som fridde. Det skjedde på et hotell i Stavanger. Dryss av roseblad avslørte begivenheten.

– Vi giftet oss i Sandnes tingrett. Det var ikke romantisk i det hele tatt. Jeg ville bare komme meg ut så raskt som mulig, sier Hodne.

– Min kone sier at jeg er god på bunnen, men at hun av og til må leite veldig mye for å finne den, legger hun til og ler.

Den såkalte hijab-saken har vakt en enormt engasjement. Meningene hagler. Merete forteller at hun sletter meldingene som inneholder kritikk eller trusler.

– Jeg har fått enormt mange positive tilbakemeldinger. Det er enormt mye støtte der ute, sier hun.

BLE BYTTET UT: Merete Hodne skiftet advokat fra Linda Ellefsen Eide til Per Danielsen.


Det er over to uker siden Bryne-frisøren byttet advokat. Ut røk Linda Ellefsen Eide. Inn kom Per Danielsen.

Les mer: Merete Hodne bytter advokat

Hodne har god kontakt med sin tidligere advokat Eide.

– Jeg ble betatt av henne. Det vet min kone om. Det er en av grunnene til at jeg måtte byttet advokat. Hun er strafferettsadvokat, Per Danielsen er injurieadvokat , og derfor er han mer riktig å bruke i saken fremover nå, sier Hodne.

Påskemiddag med eksen til Malika

I tillegg til sin kamp mot det hun velger å kalle «muhammedanismen» er Hodne svanger med en bok. Den skal være ferdig før året er omme.

– Det skal forklare hvordan en svak liten jente kan bli så tøff, sier hun.

Verden er liten, også i Stavanger. Merete Hodne har i dag god kontakt med eksmannen til Malika Faviano.

– Min sønn har kjent ham i flere år. Han er muslim og min sønn er katolikk. Det er godt å se dem sammen, sier Hodne.

– Hva tenker du om Malika Faviano som anmeldte deg, og kunne du selv ha gjort noe annerledes i denne saken?

– Jeg håper de burer henne inne snart. Jeg vil ikke ha noe med henne å gjøre. Det er helt sykt at denne saken har fått så mye oppmerksomhet, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

POPULÆR NABO: Her er Merete Hodne med en ansatt ved en kebab-sjappe rett over veien for frisørsalongen. Foto: Tommy H.S. Brakstad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.