RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Frisør Merete Hodne i Jæren tingrett, tiltalt for å ha kastet Malika Bayan ut av salongen sin fordi Bayan bruker hodeplagget hijab.
Frisør Merete Hodne i Jæren tingrett, tiltalt for å ha kastet Malika Bayan ut av salongen sin fordi Bayan bruker hodeplagget hijab. Foto: Montasje: Foto: Carina Johansen, NTB Scanpix

Merete Hodne dømt i lagmannsretten

Sist oppdatert:
Frisøren Merete Hodne er i lagmannsretten dømt til å betale en bot på 7.000 kroner for å ha nektet en hijab-kledd kvinne adgang til frisørsalongen sin på Bryne.

Hodne ble i Gulating lagmannsrett fredag dømt til å betale en bot på 7.000 kroner for å ha nektet hijab-kledde Malika Bayan (24) adgang til sin frisørsalong på Bryne. I tingretten i september ble Hodne dømt til å betale 10.000 kroner i bot pluss 5.000 kroner i sakskostnader. I lagmannsretten er boten redusert med 3.000 kroner, og Hodne slipper å betale sakskostnader.

– Det går i alle fall rette veien, sier Hodne til NTB. Hun viser til at beløpet hun opprinnelig ble dømt til å betale, ble satt ned av lagmannsretten.

Min klient er selvsagt skuffet over resultatet, men vi registrerer at lagmannsretten har reduser boten og at den er avsagt med dissens. Dette er jo steg i riktig retning. Vi skal nå bruke kommende tid til å vurdere om dommen skal ankes. Vi kommer tilbake til dette, sier Hodnes advokat Linda Ellefsen Eide til Nettavisen.

Nekter straffskyld

Lagmannsretten begrunner reduseringen av boten med at det ble lagt fram nye bevis for at «den fornærmede oppsøkte salongen for å se hvordan tiltalte ville reagere». På samme måte som i tingretten, erkjente Hodne heller ikke straffskyld da hun møtte i lagmannsretten.

Ifølge domsavsigelsen har Hodne forklart at hun oppfatter hijab som et plagg som symboliserer en farlige politisk ideologi, muhammedanismen, og at bruk av hijab ikke er forankret i den del av Koranen som omhandler «gudetro», men er politisk forankret.

– Mitt syn er at muhammedanismen er livsfarlig for menneskeheten i hele verden, og jeg står på at hijab er det samme som et IS-flagg, utdyper Hodne.

Personlig kamp

Hodne sier hun foreløpig ikke har bestemt seg for om hun vil anke saken videre.

På spørsmål om hun vil fortsette å nekte personer ikledd hijab adgang til frisørsalongen sin, svarer Hodne «ingen kommentar».

– Det er nok tryggest. Men dette er en personlig politisk kamp for meg, så det er bare å kjøre på for å få fram budskapet, sier hun.

Frisørens forsvarer, advokat Linda Ellefsen Eide, ba i lagmannsretten om at Hodne måtte frifinnes.

– Om retten er i tvil om Hodne har avvist Bayan fordi hun mente at hijab var et politisk plagg eller et religiøst plagg, så skal hun frifinnes. Da skal tvilen komme min klient til gode, sier hun.

I oktober ble det kjent at Gulating lagmannsrett godtok å behandle frisørens anke.

LES mer: Aktor ber om 10.000 kroner i bot i Hijab-saken
OG her:  Frisør: - Hijab er det samme som et IS-flagg

Fakta: Fakta om hijab-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Frisør Merete Hodne møtte 8. september i år i Jæren tingrett, tiltalt for å ha nektet Malika Bayan tjenester fordi Bayan bar det religiøse hodeplagget hijab.

* Ifølge tiltalen skal Hodne ha avvist Bayan da hun kom for å spørre hva det kostet å stripe håret. Hodne skal ha sagt at hun ikke ville «ta på sånne som henne».

* Hendelsen fant sted for rundt ett år siden i Hodnes frisørsalong på Bryne.

* Hodne ble ilagt et forelegg på 8.000 kroner, som hun nektet å vedta.

* Hodne erkjente ikke straffskyld under rettssaken. Hun fastholdt at hun anser hijaben som et «ekstremt politisk symbol» og at den gir henne angst.

* Hodne har vært politisk aktiv i Stopp Islamiseringen av Norge og i Pegida.

* Dommen, som ble forkynt mandag 12. september, går ut på at Hodne må betale en bot på 10.000 kroner. Hun må dessuten dekke sakskostnader. Dommen er anket

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere