RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Merkantildata blir Ementor - ser varig tøft IT-marked(Ny)

Sist oppdatert:
Merkantildata slår sammen Ementor og Eterra. Dermed er det tilbake til den gamle organisasjonsmodellen for IT-kjempen, som nå skal hete kun Ementor. Slik redegjør visekonsernsjef Steinar Sønsteby for endringene overfor iMarkedet
Merkantildata-ledelsen foreslår nå at Ementor og Eterra slås sammen til ett selskap. Det gamle Merkantildata-navnet vil også kastes på dynga. Nå skal hele selskapet hete Ementor, opplyses det i en melding.

Endringen skal gi årlige kostnadsbesparelser på 100 millioner kroner. Tiltakene vil imidlertid belaste regnskapet med 150 millioner kroner i andre kvartal. Resultatrapporten i første kvartal vil ikke bli påvirket av organisasjonsendringen, opplyses det.

Det nye Ementor-konsernet vil ha fire datterselskaper: Ementor Norge AS, Ementor Danmark A/S, Ementor Sverige AB og Ementor Finland Oy.

- Eterra og Ementor kompletterer hverandre i kompetanse og tjenestetilbud. Ved å samle denne kunnskapen og kreativiteten, vil vi kunne tilby et enda bredere og koordinert tilbud til våre kunder, skriver konsernsjef Arne A. Jensen i nye Ementor i en melding.

Sammenslåingen vil gi operasjonelle gevinster i form av felles administrasjon og samlokalisering. Ementor får 2.500 ansatte i Norge, Danmark, Sverige og Finland og blir dermed en av Nordens
sterkeste IT-aktører.

Den nye lederkabalen i selskapet bli Arne A. Jensen som blir konsersjef (CEO), Steinar Sønsteby som blir visekonsernsjef(COO), Gottfred Langseth som blir finansdirektør (CFO) og Ole Morten Settevik som blir teknologidirektør (CTO).

Varig endring i IT-markedet

Til iMarkedet redegjør visekonsernsjef Steinar Sønsteby endringene som er foretatt i Merkantildata-organisasjonen.

- Hva er bakgrunnen for valget av Ementor-navnet?

- Vi kunne valgt fire navn; et nytt navn, Merkantildata-navnet, Eterra- og Ementor-navnet. Vi synes Ementor-navnet representerer best over tid hva selskapet ønsker å bli, sier Sønsteby.

- Hvorfor gjør dere sammenslåingen nå?

- Det er flere grunner til det. Men, vi må ta inn over oss at IT-markedet har endret seg for alltid. Det betyr at det blir tøff konkurranse i IT-markedet også fremover. I IT-bransjen i dag selger vi ikke bare produkter. Som vi har sagt en tid, går det mot å jobbe med å bedre forretningsprosesser. Det vi gjør nå gjør at vi kommer raskere til en den typen selskap vi ønsker, sier vise-konsernsjefen.

- Hva ligger inne i avsetningen på 150 millioner kroner?

- Rundt halvparten er på lokaler, resten er på opplagte kostnader og et 10-talls millioner er kutt i ansatte.

- Hvor mange vil gå?

- Det vil gå rundt 5 prosent i stab og administrasjon. Vi hadde rundt 2.600 ansatte ved årsskifte, som dette tilsvarer 130 personer. Flesteparten av disse er snakket med allerede, sier Sønsteby til iMarkedet.

Ikke solgt

Organisasjonsmodellen med oppdelingen av Merkantildata i Ementor og Eterra kom etter at den gamle Merkantildata-ledelsen, med Tom Adolfsen i spissen, opplevde problemer. Løsningen på problemene kom ABG Sundal Collier-toppen Jan Petter Collier opp med. Det var en oppdelingen av selskapet i konsulentselskapet Ementor og IT-integratøren Eterra.

Ved å ha to Merkantildata-selskaper var det også enklere å selge unna én av enhetene. Frem til sommeren i fjor forsøkte styret å selge unna Ementor, men denne stategien ble lagt død da interessen for selskapet var minimal.

Eventuelle kjøpere av Ementor hadde mer enn nok egne problemer å løse i det tøffe IT-markedet.

Skjebnens ironi er at hele nye Merkantildata blir til Ementor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere