- Flere sier at de har vært skeptiske til å ta den før og sier at de har vært lenge i tenkeboksen, men at de tar den nå på grunn av smittesituasjonen. Og det er jo veldig bra at de har ombestemt seg, sier Merete Vangstad til Avisa Nordland. Hun koordinerer vaksineringen i Meløy kommune i Nordland, en av kommunene som nå opplever at etternølerne kommer.

Nesten 2000 per dag

Ifølge Aftenposten fikk 13.341 personer første dose i uke 50, mot 9354 i uka før.

– Vi ser en bra økning i førstedoser, til nesten 2000 per dag i forrige uke. Vi tror dette har med den store oppmerksomheten om epidemien og omikronvarianten å gjøre, skriver FHI-overlege Preben Aavitsland til avisa.

Les også 4041 nye koronasmittede registrert – trenden er synkende

LIVESENDING: Tirsdag klokka 13.30 holder regjeringen og helsemyndighetene ny pressekonferanse om koronasituasjonen. Du kan se sendingen direkte her.

FHI har ikke gjort noen analyse om bakgrunnen til dem som tar første dose, ei heller om hvorfor de nå kommer for å vaksinere seg, men utviklingen er slik over hele landet, melder NTB.

Per 20. desember hadde 4.272.173 personer her i landet fått første dose av koronavaksinen. Det utgjør en andel på 92,3 prosent av befolkningen over 18 år, ifølge FHI.

Totalt er det satt 9.451.485 vaksinedoser.

- Spør ikke om grunnen

Lederen for Bodø legevakt, Jørgen Bjørnstad, sier til Avisa Nordland at noen har hatt gode grunner til å vente med vaksine.

– Det er noen som har vært under kreftbehandling og derfor ikke har tatt vaksinen tidligere. Noen har utsatt det på grunn av graviditet, og så der det en del som har ombestemt seg. Vi spør ikke noen om grunnen til at de ikke har tatt vaksinen før, men de som i utgangspunktet har hatt lyst til å ta vaksinen, har gjerne et behov for å forklare hvorfor de ikke har kommet tidligere, sier Bjørnstad til Avisa Nordland.