- EU må kunne tilby et forent, juridisk holdbart og realistisk standpunkt om flyktning- og migrantspørsmålet for å ikke fremmedgjøre sine borgere, sa den tyske statsministeren i en tale i nasjonalforsamlingen Bundestag onsdag.

– Vi må etablere et regime for enhver type migrasjon, slik at folk får inntrykk av lov og orden opprettholdes, sa Merkel.

Asylkompromiss

For kun to dager siden unngikk hun regjeringskrise nettopp på grunn av innvandringsspørsmålet. Innenriksminister Horst Seehofer kom i konflikt med Merkel da han varslet at han ville stenge grensa for migranter som fra før var registrert i andre europeiske land, og tilbød å trekke seg fra regjeringen.

Løsningen ble et asylkompromiss, som blant annet innebærer at det skal bygges transittmottak for asylsøkere som er registrert i andre land, på grensa mellom Tyskland og Østerrike.

Østerrike klar med grensetiltak

Østerrike advarer om at landet kan iverksette tiltak for å beskytte sine grenser etter at Tyskland har besluttet å stramme inn sin asylpolitikk.

– Hvis enigheten som ble inngått mandag kveld, blir vedtatt av den tyske regjeringen, tvinges vi til å iverksette tiltak for å unngå ulemper for Østerrike og landets innbyggere, heter det i en uttalelse fra regjeringen i Wien tirsdag.

– Det er ikke slik at vi skal holde dem innesperret. Hvis det er noen tvil, så kan de dra tilbake til Østerrike. De får bare ikke anledning til å bli værende i vårt land, sa Seehofer tirsdag i et møte med parlamentarikere i Berlin, der han forsvarte sin plan om å opprette transittmottak for migranter langs den tyske grensen i sør.

– Åpne indre grenser

Som følge av den store migrasjons- og flyktningbølgen i 2015 har flere EU-land, samt Norge, innført midlertidige kontroller på sine grenser.

Tyskland har per i dag kontroller på sin grense mot Østerrike, mens Østerrike har kontroller på grensene mot Slovenia og Ungarn.

EU-kommisjonen misliker den indre grensekontrollen i EU og EØS og mener den undergraver den frie ferdselen over grensene innad i Schengen.

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz sa tirsdag at Østerrike må reagere dersom Tyskland gjennomfører tiltak på hjemmebane. Men målet er ikke å mure seg inne, bedyrer han.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å sikre at vi på lang sikt igjen får et Europa uten indre grenser. Men jeg kan ikke love noe om hvor raskt det vil la seg gjøre. Jeg kan ikke forutse om det kan komme nasjonale tiltak først, slik som de Tyskland nå har varslet. Men jeg kan love dere at vi vil kjempe for at vi på mellomlang og lang sikt får et Europa uten indre grenser, og med sterk kontroll på yttergrensene, sa Kurz i Strasbourg tirsdag, der han besøkte EU-parlamentet i forbindelse med at Østerrike nå har overtatt formannskapet i EU.

– Italia vinner

Seehofers italienske motpart Matteo Salvini ser positivt på Østerrikes utspill om å innføre grensekontroll på grensen til Italia. En slik kontroll vil bare slå tilbake på Østerrike mens Italia går seirende ut, mener Salvini.

– For oss vil dette være et kupp, fordi det er flere migranter som drar ulovlig fra Østerrike til Italia enn motsatt vei, sa Salvini til RAI.

– Jeg vil kunne stå klar allerede i morgen og gjeninnføre grensekontroll ved Brennerpasset på grensen til Østerrike, fordi vi vil bare dra nytte av det, la Salvini til.

Migranter som drar fra Østerrike til Italia antas å ha ankommet Europa via den såkalte Balkanruten og har fått sine asylsøknader avvist i Østerrike eller andre EU-land.

Støtte fra Orban

Onsdag åpnet Ungarns statsminister Viktor Orbán, en av Merkels skarpeste kritikere i EU, noe overraskende for å støtte den tyske planen. Forutsetningen er at Merkel blir enig med Østerrike, som har uttrykt bekymring for planen, først.

– Rekkefølgen må være først forhandlinger mellom Tyskland og Østerrike, og så forhandlinger mellom Østerrike og Ungarn, sier Orban til den tyske avisen Bild.

– Kun da, hvis den tyske posisjonen er klar, kan det bli forhandlinger mellom Tyskland og Ungarn, sa han videre.

Orban var onsdag på besøk i Berlin og møtte Bundestag-president Wolfgang Schäuble. Torsdag holder han samtaler med Merkel i den tyske hovedstaden.

SPD truer med å trekke seg

Sosialdemokratene i Tyskland (SDP) truer med å trekke seg fra regjeringssamarbeidet dersom statsminister Angela Merkel oppretter transittmottak for migranter.

– Masseleirer der flyktninger blir låst inne i ukevis vil ikke bli realitet med SPD i regjering, sier SPDs generalsekretær Lars Klingbeil til den statlige kringkasteren ZDF.

Han truer dermed med å trekke SPD fra regjeringssamarbeidet mellom Merkels konservative CDU og CDUs søsterparti CSU.

Merkel og CSU-leder Horst Seehofer ble mandag kveld enige om et kompromiss for å unngå regjeringskrise etter at Seehofer truet med å trekke seg. Det ville ha utløst regjeringskrise.

Kompromisset gjorde det mulig for Seehofer å fortsette som innenriksminister, og innebærer at det skal bygges transittmottak for asylsøkere som er registrert i andre land, ved den tyske grensen mot Østerrike. Derfra skal de sendes tilbake dit de er registrert.

Tidligere utenriksminister Sigmar Gabriel, som tilhører SPD, er sterkt kritisk til CSUs kompromissløse linje i asylstriden.

– Seehofer har gjort regjeringen arbeidsudyktig. Han har tatt hele Tyskland og Europa som gisler. Alt dette skader på uhørt vis demokratiet, tvitret Gabriel mandag kveld da kompromisset var inngått.

Mener Seehofer burde trukket seg

I en spørreundersøkelse svarer 69 prosent av tyskerne at de mener innenriksminister Horst Seehofer burde gjort alvor av truslene om å trekke seg.

I samme undersøkelse, gjennomført av Forsa, svarer 25 prosent at de er glade for at Seehofer blir værende i statsminister Angela Merkels koalisjonsregjeringen.

Selv blant velgerne av Seehofers eget parti svarer 45 prosent at de helst skulle sett han fratre som innenriksminister. Det er kun blant velgerne til det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) at nyheten om Seehofers avgjørelse blir tatt godt imot.

Ingen av Tysklands partier har verken tjent eller tapt terreng som følge av den engasjerende debatten som har pågått de siste dagene, ifølge undersøkelsen, der 1.103 tyskere deltok.