Gå til sidens hovedinnhold

Merkel kaller USAs ambassadør inn på teppet

Tysklands statsminister Angela Merkel kaller inn USAs ambassadør for å få en forklaring om den angivelige telefonovervåkingen

Berlin/Oslo (NTB-AFP): Tysklands regjering kaller inn USAs ambassadør for å få en forklaring om den angivelige telefonovervåkingen av statsminister Angela Merkel.

Opplysningene ble omtalt av nyhetsmagasinet Der Spiegel onsdag, og ble ikke godt mottatt i Tyskland. Merkel selv skal ha ringt til president Barack Obama og bedt om en forklaring.

Obama skal ha forsikret Merkel om at «USA ikke overvåker eller vil overvåke den tyske statsministerens kommunikasjoner», men skal ikke ha kommentert om hun har blitt overvåket tidligere.

LES OGSÅ:Frankrike raser mot amerikansk overvåkning

Bør ikke overraske
Tysklands statsminister Angela Merkel bør ikke være overrasket hvis hun har blitt overvåket, mener stipendiat Hilmar Langhelle Mjelde ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

- Man vet at USA driver med overvåking. USA gjør det de må for å ivareta sine interesser. Gitt at dette stemmer tror jeg ikke Merkel er så overrasket selv heller. Jeg tror hun går ut offentlig primært for å vise sine innbyggere at hun reagerer, sier han til Aftenposten.

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Janne Haaland Matlary, mener saken er alvorlig. Hun understreker at hun kommenterer saken under forutsetning av at påstandene er riktige.

- Det er uakseptabelt at en regjering overvåkes av noen, enten det er allierte eller andre. Men det er mye mer alvorlig når avlytting skjer mellom samarbeidspartnere. Det er et brudd på suverenitet og vanlig diplomatisk folkeskikk. Hvis dette er riktig, er det både sterkt beklagelig og et tillitsbrudd, sier hun.

Det var onsdag at regjeringen i Berlin uttalte at den har fått opplysninger som tyder på at Merkel ble utsatt for avlytting. Obama forsikret henne senere på dagen om at USA verken overvåker henne eller kommer til å gjøre det, ifølge presidentens talsmann Jay Carney. Han sa ingenting om overvåking kan ha skjedd tidligere. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken