*Nettavisen* Nyheter.

Merkel og Hollande krever samlet EU-respons på flyktningkrisen

ENIGE: Frankrikes president François Hollande Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto: Pascal Rossignol / Reuters / NTB scanpix Foto: Pascal Rossignol

– Vi må få på plass et felles system for å få rett til asyl.

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande ber om at EU går sammen om å løse den verste flyktningkrisen siden 2. verdenskrig.

De to topplederne møttes mandag for å diskutere den krevende situasjonen.

– Vi må få på plass et felles system for å få rett til asyl, sa Hollande i en kort kommentar i forkant av møtet med Merkel.

Han kalte den rekordstore migrasjons- og flyktningstrømmen inn mot Europa, særlig fra krigsherjede Syria, for en «eksepsjonell situasjon som vil vare en stund».

Forventer samordning
Tyskland venter å motta rekordmange 800.000 asylsøkere i år, og Tysklands statsminister Angela Merkel sier hun forventer at alle EUs medlemsland retter seg etter gjeldende flyktningpolitikk så raskt som mulig.

I juni avviste EU-landene kommisjonspresident Jean-Claude Junckers forsøk på å innføre en obligatorisk kvote for hvor mange flyktninger og migranter hvert EU-land skal ta imot.

Nær 340.000 flyktninger og migranter har ankommet EU de første sju månedene i år.

Humanitær katastrofe
Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz beskrev mandag flyktningkrisen som en humanitær katastrofe, og ba om at det må utformes en ny strategi for å takle den økende tilstrømmingen av mennesker.

Kurz besøkte mandag grensen mellom Hellas og Makedonia, hvor 7.-8.000 flyktninger og immigranter har passert siden lørdag etter at Makedonia igjen åpnet grensene etter å ha holdt dem stengt i tre dager. Med batonger og sjokkgranater forsøkte makedonsk opprørspoliti å stanse dem som tok seg over grensen, men måtte til slutt gi opp.

Mer enn 42.000 har passert gjennom Makedonia siden midten av juni.

– Dette er en humanitær krise, det er en krise for EU som helhet og det er presserende at vi fokuserer på situasjonen på Vest-Balkan, sa han.

Tusenvis av flyktninger reiser nå også gjennom Serbia mot Vest-Europa. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag