RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Merkel og Hollande vurderer datanett utenom USA

Berlin (NTB-Reuters): Tysklands statsminister Angela Merkel sier hun og Frankrikes president François Hollande vil diskutere muligheten for et europeisk kommunikasjonsnettverk som ikke sender data gjennom USA.

Merkel ønsker bedre datasikkerhet etter at dokumenter lekket av den amerikanske varsleren Edward Snowden har avslørt omfattende amerikansk overvåking av internett og mobiltrafikk. Blant annet er Merkels egen mobiltelefon blitt overvåket av den amerikanske etterretningstjenesten NSA. Tyske medier har også avslørt at hennes forgjenger Gerhard Schröder ble avlyttet av USA på grunn av sin motstand mot Irak-krigen.

Merkel har blant annet kritisert Google og Facebook for å basere sin virksomhet i land med svake regler for datasikkerhet, mens de markedsfører seg sterkt i Tyskland.

- Vi vil snakke med Frankrike om hvordan vi kan opprettholde datasikkerhet på et høyt nivå. Først og fremst skal vi snakke om europeiske nettselskaper som kan tilby våre innbyggere sikkerhet, slik at det ikke er nødvendig å sende epost og annen informasjon over Atlanterhavet. Man skulle heller bygge et europeisk kommunikasjonsnett, sier Merkel i forkant av sitt besøk i Paris onsdag.

USAs overvåking har vekket sterke reaksjoner i Tyskland, der mange fortsatt har bitre erfaringer med statlig overvåking i det tidligere Øst-Tyskland og under Adolf Hitlers naziregime. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere