Merkel tar Tyskland mot høyre

Foto: JENS MEYER (AP)

Tyskerne har talt: Angela Merkel får det som hun vil.

27.09.09 22:31

Kansler Angela Merkels kristenkonservative parti (CDU) ser ut til å ha vunnet nok stemmer i det tyske valget til å danne en sentrum-høyre-regjering med favorittpartner Fridemokratene (FDP) og uten sosialdemokratene (SPD). Det viser valgdagsmålinger søndag, ifølge Reuters.

Valgdagsmålingene til TV-selskapene ARD og ZDF viser henholdsvis 33,7 og 33,8 prosent oppslutning om Merkels parti CDU og søsterpartiet CSU.

FDP får en oppslutning på 14,6 prosent, mens SPD får 23,1 prosent i begge målingene.

Skattekutt og mer atomkraft
Sosialdemokratenes (SPD) dager i Merkel-regjeringen er talte etter at de gjorde et historisk dårlig valg. Dette er også regjeringspartneren Merkel ønsket å kvitte seg med. Dermed ser det ut til at hun har fått mandatet hun trenger til å danne en ren borgerlig regjering. CDU/CSU og FDP regjerte også sammen da Helmuth Kohl var kansler på 1980- og 1990-tallet. Med næringslivsvennlige Fridemokratene på laget er det ventet at Merkels regjering vil gå løs på skattekutt og et forlenget liv for tyske atomreaktorer. Men det voksende budsjettunderskuddet kan begrense regjeringens muligheter for skattekutt, mener ekspertene.

- Klart å nå målet
En gledesstrålende Merkel selv sier at «vi har oppnådd noe stort. Vi har klart å nå målet om en stabil majoritet for en ny tysk regjering», melder AP. I fire år har hun ledet en sentrum-venstre storkoalisjon.

Sosialdemokratenes oppslutning er den verste i partiets etterkrigshistorie. Partiets kanslerkandidat Frank-Walter Steinmeier måtte erkjenne nederlaget, melder Spiegel Online.

- Godt nytt for økonomien
Tyskland er EUs mest folkerike stat og er motoren i europeisk økonomi, og det tyske forbundsdagsvalget følges derfor med stor interesse også ellers i Europa.

- Dette er definitivt gode nyheter med tanke på noen av reformene i den tyske økonomien. Dette bør bli hilst velkommen av markedene, sier Gianluigi Mandruzzato, økonom hos sveitsiske banken BSI, i en kommentar ifølge Reuters.

Det var få som tvilte på at Angela Merkel (55) ville fortsette som regjeringssjef, men det har vært spekulert i om hun måtte gå i en storkoalisjon med sosialdemokratene SPD. Det ser det altså ut til at hun slipper.

De siste meningsmålingene før valget viste at Merkels kristendemokratiske parti CDU hadde en oppslutning på 33 prosent, mens SPD lå på 24-26 prosent. Fridemokratene (FDP) hadde 13-14 prosent, venstrepartiet 10-11,5 prosent og miljøpartiet 10-11 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.