RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Merkelig uke

Sist oppdatert:
Oslo Børs fikk en sterk avslutning på en turbulent og merkelig uke. Oljeaksjene stakk til himmels.
Den volatile utviklingen på Oslo Børs fortsatte fredag. Hovedindeksen endte til slutt opp 3,95 prosent til 382,60 poeng. Usikkerhet er fortsatt stikkordet for hvordan aktørene opptrer.

Oslo Børs fikk en oppløftende avslutning på en volatil og merkelig uke. Mandag ble en trist for investorene som fokuserer på aksjemarkedet i Oslo, børsen falt nesten 5 prosent og fortsatte dermed der den slapp på fredagen i forveien.

Den påfølgende tirsdagen hadde humøret totalt endret karakter, og Oslo Børs hadde en uvanlig sterk opptur. Verdiene til aksjene som inngår i hovedindeksen steg mer over 7 prosent noe som ikke er vanlig kost for investorene i Oslo. Det var hele 14 år siden sist gang børsen hadde en tilsvarende dag.

Onsdag kom den triste hverdagen tilbake og aksjene falt med rundt 2,6 prosent i snitt.

Oljeprisen stjeler mye av fokuset til spekulantene som satser pengene sine på aksjer notert i Oslo. Prisen på et fat Nordsjøolje med levering i juli var da handelen stengte på børsen omsatt for 70,45 dollar i London.

- Vi holder på Attractive-anbefalingen, og vi tror energi er undervurdert, skriver investeringsbanken Morgan Stanley i et notat NA24 iMarkedet har fått tilgang til. De skriver i rapporten at de, som de andre analytikerne, har sett på oljeaksjene igjen etter store kursbevegelser og konkluderer med at alt er som før.

- Utsiktene er robuste. Vi mente at sektoren var attraktiv i januar, og vi tror den er mer attraktiv i dag, skriver Morgan Stanley i sin rapport.

Statoil endte opp 3,75 prosent til 180 kroner, mens Norsk Hydro sluttet dagen med en oppgang på hele 6,50 prosent til 172 kroner. Meglerhuset Morgan Stanley hevet kursmålet i Hydro til 200 kroner fra 176 kroner.

Det var også bra interesse rundt DNO som i dag kunne melde at deres brønn Nabrajah#10 viser strøm av olje. Pumpingen viste en samlet strøm væske på 3.200 meter, hvorav 1.120 fat var olje og 2.080 borevæsker. Aksjen endte opp 7,93 prosent.

John Fredriksens SeaDrill stakk likevel frem som en av de sterkeste aksjene denne dagen og endte opp hele 10,21 prosent. Det var også stor interesse for en rekke andre oljeserviceselskap der Subsea 7 og PGS steg henholdsvis 9,30 og 8,68 prosent. Riggselskapet Sinvest der Bjarne Skeie er kontrollerende eier endte opp 8,62 prosent.

Det var også grunn for Kjell Inge Røkke til å juble denne dagen. Aker Kværner endte opp hele 8,20 prosent, mens Aker steg 6,02 prosent.

Et annet selskap John Fredriksen har kontroll på er Pan Fish. Aksjene i dette selskapet endte opp 4,76 prosent til 6,60 kroner på nyheter om at lakseprisene ble handlet for godt over 44 kroner pr kilo. Etter det NA24 iMarkedet erfarer har kjendis og turboinvestor Idar Vollvik kjøpt seg inn i selskapet og skal sitte med en post på 40 millioner aksjer med en snitt pris på 6 kroner.

Solen skinner på REC igjen etter at den har hatt en noe blandet mottagelse etter børsnoteringen 9. mai. Aksjen ble en umiddelbar suksess den første noteringsdagen, men har siden falt.

Grevig toppet listen over dagens vinnere. Aksjen steg 27,90 prosent til 55 kroner etter at storaksjonær og reder Olav Nils Sunde har lagt frem er frivillig tilbud på 55 kroner på alle aksjene i selskapene. Det har lenge vært mye bråk knyttet til Sundes krumspring i selskapet og begeret ble fullt for en rekke aksjonærer da sunnmøringen solgte kleskonseptet Voice til Gresvig. Mange freste at Gresvig betalte overprise til Sunde for Voice.

Opptur på Wall Street

Industriindeksen Dow Jones stiger 0,30 prosent til 11.245,31 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen stiger 0,41 prosent til 2.207,17 og fortsetter dermed den fine tendensen fra i går. Den mer brede indeksen blir løftet 0,23 prosent til 1275,86 poeng.

I går kveld stjal avtalen mellom Yahoo! og eBay mye av oppmerksomheten til investorene på Wall Street. De to IT-kjempene skal samarbeide om en funksjon på Internettreklame-bannere slik at brukere kan ringe direkte fra PC’en til annonsører. Aksjene steg henholdsvis 3 og 12 prosent.

Prisen på et fat olje faller noe tilbake fredag ettermiddag. Tidligere på dagen var prisen på et fat Nordsjøolje på rundt 70,28 dollar.

Den amerikanske valutaen fortsetter å være volatil. Målt mot de viktigste sammenlignbare valutaene utvikler dollaren seg noe forskjellig. Målt mot euroen faller dollaren rundt 0,15 prosent til 0,78 euro, mens dollarkursen målt i norske kroner holder seg relativt stabilt på rundt 6,105 kroner.

Tall fra de amerikanske myndighetene viser at husholdningene i USA har fikk noe mindre å rutte med i april enn det som var ventet på forhånd. Inntektene steg med 0,5 prosent i april, mens det var ventet at de private inntektene skulle øke med 0,7 prosent. Det private forbruket ble som ventet med en økning på 0,6 prosent. Likevel spiser inflasjonen opp økningen i de personlige inntektene.

Ute i Europa stiger markedene godt hjulpet av de positive signaler knyttet til den økonomiske veksten i USA. Den tyske DAX-indeksen stiger 0,85 prosent, mens FTSE 100 i London er opp 1,40 prosent. I Paris er CAC 40 indeksen opp 1 prosent. I Sverige og Danmark stiger børsene henholdsvis 2,90 prosent og 1,30 prosent.

En oppjustering av BNP-veksten i USA for første kvartal fra 4,8 til 5,3 prosent. Markedet hadde ventet at veksten skulle justeres opp mer. Et inflasjonstall i den samme rapporten forble uendret, og dette bidrar trolig til å dempe rentefrykten som har bekymret markedet den siste tiden.

Siden veksten ikke var høyere enn ventet tror nå markedet nå at den amerikanske sentralbanken ikke trenger å heve renten for å bremse den økonomiske veksten.

Mot en blandet åpning på Wall Street

Dow Jones Indicative indikerer at industriindeksen kommer til å åpne opp 0,15 prosent. Nasdaq-futuren faller 0,05 prosent, mens S&P 500-futuren peker opp 0,19 prosent.

De amerikanske aksjefuturene reagerte positivt på rapport fra de amerikanske myndigheten rundt det private forbrukene og de private inntektene i april. Selv om tallene kom inn noe blandet reagerte markedet med å snu den fallende trenden blant aksjefuturene.

Tall fra de amerikanske myndighetene viser at husholdningene i USA har fikk noe mindre å rutte med i april enn det som var ventet på forhånd. Inntektene steg med 0,5 prosent i april, mens det var ventet at de private inntektene skulle øke med 0,7 prosent. Det private forbruket ble som ventet med en økning på 0,6 prosent. Likevel spiser inflasjonen opp økningen i de personlige inntektene.

Markedet venter også spent på forbrukertillits tallene fra universitet i Michigan.

Oljesterk oppgang

Oslo Børs holder seg sterk, men faller likevel noe tilbake fra den gode starten fredag. Ved lunsjtider er Hovedindeksen opp 3,75 prosent til 381,85 poeng.

Det er stor interesse for de oljerelaterte aksjene ettersom prisen på et fat olje ligger stabilt på rundt 71 dollar. Gode tall fra de amerikanske myndighetene angående BNP-veksten i landet beroliger markedet og tar vekk de største bekymringene rundt inflasjonen og ytterligere rentehevinger.

Oljetungvekterne med Statoil og Norsk Hydro i spissen leder an i oppgang og topper listen over de mest omsatte aksjene. Statoil er ved lunsjtider opp 4,03 prosent til 180,50 kroner, mens Norsk Hydro er opp 6,19 prosent til 171 kroner.

Investeringsbanken Morgan Stanley har i dag hevet kursmålet på Norsk Hydro til 200 kroner fra 176 kroner, skriver Stocklink og siterer nyhetsbyrået Reuters.

Det er likevel det noe mindre oljeselskapet DNO som får mest oppmerksomhet. Aksjen stiger 9,44 prosent til 54,50 kroner. Selskapet melder endelig at deres brønn Nabrajah#10 viser strøm av olje. Pumpingen viste en samlet strøm væske på 3.200 meter, hvorav 1.120 fat var olje og 2.080 borevæsker.

Altinex følger etter og stiger 4,40prosent til 1,66 kroner.

Grevig topper listen over dagens vinnere så langt. Aksjen stiger 27,90 prosent til 55 kroner etter at storaksjonær og reder Ole Nils Sunde har lagt frem er frivillig tilbud på 55 kroner på alle aksjene i selskapene.

Olav Thon Eiendomsselskap følger etter med en oppgang på 9,85 prosent. Meglerhuset ABG Sundal Collier meglet en post på 25.000 aksjer til en verdi av 16,27 millioner kroner.

Det er også stor interesse for gruve- og gullselskapene Int. Gold Exploration og Crew Gold Corporation. Aksjene stiger henholdsvis 9,16 prosent og 8,77 prosent. Spotprisen på et unse gull går for rundt 651,20 dollar i London. I en artikkel i Finansavisen blir siste IGE-analyse fra ABG Sundal Collier trukket frem, der kursmål på 6 kroner blir gjentatt, samt at meglerhuset ser aksjen i 20 kroner hvis alt rundt diamant-prosjektet i Angola lykkes.

Berge Gerdt Larsens Petrojack er så langt dagens taper med en nedgang på 4,85 prosent. Det er knyttet noe spenning rundt selskapet salg av tre oppjekkbare rigger til storaksjonærene Sinvest og Awilco Offshore. Hovedaksjonæren Berge Gerdt Larsen har gått i mot dette salget og krever indirekte en høyere pris for riggene.

Navamedic faller 4,14, mens Hafslund A-aksjen er ned 3,81 prosent. Nedgangen i aksjene er basert på liten omsetning.

Børsfest i Oslo

Investorene på Oslo Børs har lagt onsdagens nedgang bak seg, og sender hovedindeksen opp 4,09 prosent til 383,11 poeng.

Det er oljetungvekterne som leder an i oppgang. De topper også listen over de mest omsatte aksjene. Statoil stiger 4,90 prosent til 182 kroner, mens Norsk Hydro er opp 5,88 prosent til 171 kroner. NA24 - din nye næringslivsavis.

Oljeprisen har igjen stabilisert seg over 71 dollar. I gårsdagens handel i USA endte prisen på et fat olje med levering i juli på 71,55 dollar. Det var spesielt de oppløftende BNP-tallene som sendte oljeprisen opp.

Fredag morgen går et fat Nordsjøolje med levering i juli for 71,08 dollar.

Mens vi her i Norge feiret Kristi himmelfartsdag i går, har børsene i Europa og USA blitt løftet av gode makrotall.

En oppjustering av BNP-veksten i USA for første kvartal fra 4,8 til 5,3 prosent. Markedet hadde ventet at veksten skulle justeres opp mer. Et inflasjonstall i den samme rapporten forble uendret, og dette bidrar trolig til å dempe rentefrykten som har bekymret markedet den siste tiden.

Siden veksten ikke var høyere enn ventet tror nå markedet nå at den amerikanske sentralbanken ikke trenger å heve renten for å bremse den økonomiske veksten.

Oppløftende rapport fra de japanske myndighetene bidro til at den positive utviklingen i Europa og USA smittet over til de asiatiske aksjemarkedene.

Det er likevel det noe mindre oljeselskapet DNO som får mest oppmerksomhet. Aksjen stiger 9,44 prosent til 54,50 kroner. Selskapet melder endelig at deres brønn Nabrajah#10 viser strøm av olje. Pumpingen viste en samlet strøm væske på 3.200 meter, hvorav 1.120 fat var olje og 2.080 borevæsker.

Altinex følger etter og stiger 9,43 prosent til 1,74 kroner.

Orkla stiger 4,30 prosent etter at det ble kjent at den nye styreformannen Stein Erik Hagen har kjøpt seg ytterligere opp i selskapet.

Telenor stiger 3,82 prosent, mens det også er stor interesse for oljeserviceaksjer denne dagen. PGS er opp 5,92 prosent, mens John Fredriksens SeaDrill stiger 8,41 prosent. SOnga Offshore er opp 5,77 prosent.

Grevig topper listen over dagens vinnere så langt. Aksjen stiger 25,6 prosent til 54 kroner etter at storaksjonær og reder Ole Nils Sunde har lagt frem er frivillig tilbud på 55 kroner på alle aksjene i selskapene.

Grenland Group følger etter med en oppgang på 12,58 prosent, mens Global Geo-Service stiger 9,31 prosent.

Det er kun to aksjer på taperlisten. Det ene er Solstad Offshore som faller kun 0,87 prosent, mens Grunnfondsbeviser Sparebanken Nord-Norge faller 0,39 prosent.

Asia viste styrke

Gode nyheter rundt veksten i verdens to største økonomier førte til at det asiatiske aksjemarkedet fikk det største løftet på tre uker. I løpet av den siste måneden har raset i råvareprisene sendt de asiatiske aksjene ned, men råvareprisene har stabilisert seg noe de siste dagene.

En oppjustering av BNP-veksten i USA for første kvartal fra 4,8 til 5,3 prosent. Markedet hadde ventet at veksten skulle justeres opp mer. Et inflasjonstall i den samme rapporten ble ikke endret, og dette bidrar trolig til å dempe rentefrykten som har bekymret markedet den siste tiden.

Samtidig kom det en rapport fra de japanske myndighetene som viser at konsumprisene i landet steg for sjette måned på rad. Dermed styrkes troen på at syv år med deflasjon er over, og at det igjen kan bli på tide med rentehevinger i landet.

Den brede asiaindeksen Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index steg 1,4 prosent til 129,85 poeng. I Japan la Nikkei 225 på seg 1,2 prosent til 15.876,99 poeng, mens den mer brede Topix-indeksen ble løftet 1,3 prosent. Samme tendens i var det i Sør-Korea der Kospi-indeksen steg 1,8 prosent, mens Hang Seng i Hongkong steg 0,9 prosent.

Sterk dag på USA-børsene

USA-børsene steg markant torsdag, etter en positiv børsdag på de europeiske børsene som var åpne, noe Oslo Børs ikke var.

Det meste steg i USA, med IT-aksjer i front.

Dow Jones steg 0,85 prosent til 11.211,37 poeng, mens Nasdaq ble løftet 1,34 prosent til 2.198,24 poeng. Aksjene på den mer brede S&P 500-indeksen steg 1,15 prosent til 1.272,99 poeng.

På makrofronten ble BNP-veksten i USA for første kvartal oppjustert fra 4,8 til 5,3 prosent, en oppjustering som faktisk var litt mindre enn markedet hadde ventet. Et inflasjonstall i den samme rapporten ble ikke endret, og dette bidrar trolig til å dempe rentefrykten som har plaget markedet den siste tiden.

Oljeprisen har steget, etter fall onsdag. Prisen for et fat nordsjøolje for levering i juli er nå 70,80 dollar, opp nær 2 dollar fra onsdag.

Delindeksene for olje og oljeservice endte opp henholdsvis rundt 3 og over 4 prosent torsdag.

Nettselskapene EBay og Yahoo steg markant etter å ha annonserte en allianse, med klar brodd mot Google. EBay endte opp 12 prosent, Yahoo 3 prosent.

Mastercard Corp. gikk på børs i dag, og aksjen steg mer enn nesten 20 prosent, i skarp kontrast til bredbåndstelefonselskapet Vonage, som har falt mer enn 20 prosent på sine første go børsdager.

Dow Jones steg 0,85 prosent til 11.211,37 poeng, mens Nasdaq ble løftet 1,34 prosent til 2.198,24 poeng. Aksjene på den mer brede S&P 500-indeksen steg 1,15 prosent til 1.272,99 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere