*Nettavisen* Nyheter.

Mesterlig Poirot

Foto: (NRK)

Belgias mest kjente mann, mesterdetektiven Hercule Poirot, skuffer litt men imponerer mest i årets påskekrim.

26.03.10 09:45

Agatha Christie: Poirot - Storbritannia 2008. Sjanger: Krim. Med: David Suchet, Harriet Walter, Zoë Wanamaker, David Yelland, Tim Curry og John Hannah.

(SIDE2:) At Hercule Poirot har en stor plass i nordmenns hjerter fikk vi bevist i en avstemning i forrige uke, der nesten halvparten svarte at de skulle se «Poirot» i påsken.

Belgieren med det eggeformede hodet har siden 1989 blitt spilt av britiske David Suchet, som har sverget at han ikke skal gi seg før alle Agatha Christies bøker er blitt festet til film.

ITV, som produserer serien, lager for tiden fire episoder i året, og det er de tre siste som ble spilt inn i fjor vi nå får se på NRK. Blandt dem finner vi både Poirot på sitt beste, og på sitt litt mer banale.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Katt i dueslaget» NRK1, lørdag 11.04 klokken 20.55

Årets første Poirot finner sted på en britisk kostskole for jenter, der sommeren nettopp er over. Hercule Poirot er tilstedet for å ta del i åpningen av det nye skoleåret, som en tjeneste for sin gode venninne Miss Bulstrode som driver den ekslusive skolen.

Selv om alt virker fredelig og normalt, er det flere av elevene som har hatt en actionfyllt sommer. Den nye eleven prinsesse Shaista, har for eksempel mistet forloveden sin, prins Ali Yusuf i en voldelig revolusjon i det arabiske landet Ramat. Også en annen elev, Jennifer, fikk føle revolusjonen på kroppen da hun og moren var på besøk i landet da urolighetene brøt ut. Samtidig har det kommet en rekke nye lærere til skolen, en sadistisk gymlærer, en tilbaketrukket fransklærer, en vakker ny sekretær og en heit ny gartner.

Poirot blir litt lengre enn planlagt på skolen for å hjelpe Miss Bulstrode å finne ut hvem hun burde velge som sin etterfølger, men da gymlæreren, Miss Springer blir funnet død i gymsalen, får han plutselig nok å gjøre.

Katt i dueslaget er stilistisk helt nydelig. I boken er historien lagt til slutten av 50-tallet, mens serien har flyttet hendelsene tilbake til mellomkrigstiden. Det er ingenting å si på stemningen, som er i god gammel Poirot-stil. Også mordmysteriet er klassisk og spennende, men etterhvert som flere elementer legges til som kidnappinger, forsvunnede juveler, hemmelige agenter og høypolitisk spill, blir det hele litt tullete og søkt.

Du vil alikevel få bruk for de små grå, og med en god kopp te eller et glass rødvin blir dette en koselig påskeaften.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Den tredje piken» NRK1, søndag 12.04 klokken 20.35

Årets svakeste Poirot kommer 1. påskedag. «Den tredje piken» ble skrevet på midten av 60-tallet, og var et forsøk på å fange tidsånden av «the swinging sixties». Serien er imidlertid flyttet tilbake til mellomkrigtiden, men handler fortsatt om «de nye moderne kvinnene» som ikke sa nei takk til en fest.

En ung kvinne dukker opp på Poirots kontor for å tilstå et mord hun tror hun har begått, men hun stikker like plutselig som hun kom. Det viser seg at den unge kvinnen er naboen til Poirots krimforfatter-venninne Ariadne Oliver, og at det faktisk er noen som har dødd i bygningen. Dødsfallet ser imidlertid ut til å være et selvmord.

Piorot derimot er sikker på at dette er mord, og bestemmer seg for å gjøre hva han kan for å redde den unge kvinnen som han er overbevist er uskyldig. Ved hjelp av Mrs. Oliver avdekker han en familiefeide, en stor arv og en tragisk fortid som alle er tilknyttet den døde kvinnen.

Det største problemet med «Den tredje piken» er at selve forbrytelsen ikke fenger. Faktisk er vi ikke sikker på om det er en forbrytelse i det hele tatt før langt uti episoden. Skandalene og familiefeidene kommer også alt for sent, og den myrdede kvinnen er allerede død ved seriens begynnelse.

Poirot selv er også ganske tilbaketrukket i historien, og overlater mye av etterforskningen til Mrs. Oliver, en karakter Agatha Christie brukte som en parodi på seg selv. Avsløringen kommer heller ikke for en dag, før en mengde tilfeldigheter har ført detektiven på riktig spor, istedet for de sedvanlige psykologiske iaktagelsene.

Det som trekker opp er fantastiske Zoë Wanamaker (som vi blant annet kjenner fra NRK-serien «Hvilket Liv!» og Harry Potter-filmene) i rollen som Ariadne Oliver. Det «Den tredje piken» mangler i spenning, gjør den opp for med humor.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Stevnemøte med døden» NRK1, lørdag 13.04 klokken 20.45

De siste ti årene har man virkelig brukt både tid og penger på «Poirot». Episodene varer nå dobbelt så lenge som før, og man har hanket inn flere store navn til å fylle bi-rollene.

Dette er virkelig tydelig i «Stevnemøte med døden», som både er fantastisk filmet, og har en spennende historie.

Poirot befinner seg i Syria på slutten av 30-tallet, i forbindelse med en arkeologisk utgravning ledet av Lord Boynton, som skal avdekke hodeskallen til døperen Johannes. Utgravingen har tiltrukket seg en hel mengde personligheter, blant annet Lord Boyntons nye kone med familie, reiseskribent Celia Westholme, en nonne, to leger og Poirot.

Det blir snart klart at Lady Boynton er en sadistisk og grusomt hespetre, som plager og undertrykker sine tre barn og deres tidligere barnepike. Så blir den fryktede Lady'en brutalt drept foran flerforldige vitner, uten at noen så hva som skjedde. Det mangler ikke på mennesker i leiren som hadde motiv til å drepe den formidable monarken, men alle har et vanntett alibi. De var nemlig alle sammen på vandretur med selveste Hercules Poirot.

I denne episoden får du virkelig alt du kan ønske deg. Et skikkelig uforklarlig mordmysterium, et eventyrlig bakteppe, smekkfullt med vakre og eksotiske scenarioer, en engasjerende historie og akkurat den rette påskekrimstemningen. David Suchet er vindunderlig som alltid, og med seg på laget har han denne gangen fått storheter som Tim Curry og John Hannah.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.