RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Meteorolog: - Det vil bli ødeleggelser

STORMSENTERET: Sør-Troms og Vesterålen rammes hardest av uværet "Ole", som kommer lørdag morgen.
STORMSENTERET: Sør-Troms og Vesterålen rammes hardest av uværet "Ole", som kommer lørdag morgen. (met.no)
Sist oppdatert:
Ødeleggende cocktail av ekstrem vind fra en farlig retning, stormflo og svært høye bølger rammer Nord-Norge lørdag.

(Nordlys): Ekstremværet «Ole» har nå passert Grønland og er ventet å slå inn over hele Nord-Norge i løpet av morgentimene lørdag.

Men allerede fredag ettermiddag vil det begynne å blåse i store deler av landsdelen.

Uværet er ventet inn fra midnatt, mens de ekstreme vindmengdene vil komme utpå morgenkvisten.

- Det begynner å bli uvanlig mye vind tidlig på morgenkvisten, men den kraftigste vinden vil komme et sted mellom 10 og 13 på dagen, sier Stig Arild Fagerli, vakthavende meteorolog i Storm Geo.

Tidspunktet bekymrer meteorologen, som anbefaler alle om å følge rådene som lokale og regionale myndigheter vil komme med i løpet av fredag kveld og lørdag.

- På det meste vil det blåse mellom 35-45 sekundmeter, altså orkan styrke. Det er en uvanlig kraftig storm som kommer fra en uvanlig og potensielt farlig vindretning, nordvest. Og dette midt i det tidspunktet hvor folk gjerne er ute og handler. Det vil bli ødeleggelser, og det kan bli farlig, sier Fagerli.

Les også: Ekstremværet Ole treffer Trøndelag, Nordland og Troms

Les også: Ny storm på vei, treffer for fullt mandag

Deler seg i to

Fagerli sier at stormen har i seg uvanlige trekk, som vil kunne gjøre den enda sterkere.

- Oppførselen til lavtrykket gjør stormen ekstra kraftig. Den vil snu unormalt raskt fra sørvest til nordvest, med en kraft som er helt spesiell. Vi ser også i de ferskeste prognosene at stormen er i ferd med å dele seg opp i to lavtrykksentre. Det ene lavtrykket vil treffe Lofoten, Vesterålen og deler av Salten. Det andre lavtrykket får utvikle seg i le av hovedlavtrykket, og vil hurtig bevege seg nordøstover mot Troms, sier meteorolog Fagerli.

Denne oppsplittingen av stormsenteret vil gjøre vinden ekstra kraftig.

- Det er spesielt halen til le-lavtrykket som vil bli farlig, sier Fagerli.

Evakuerer øysamfunn

I tillegg til den ekstremt sterke vinden, godt over orkan styrke, vil det bli både ekstremt høy vannstand og svært høye bølger, ifølge ekstremvarselet fra Meteorologisk institutt.

- Det er meldt bølger opp mot 25 meter. Jeg vil på det sterkeste frarådet folk mot å ferdes nær sjøen på Yttersia for å se på bølgene. De høyeste bølgene kan bli ekstremt mye høyere enn de vanlige bølgene, og de vil kunne gå langt inn over land, sier Fagerli.

Salten politidistrikt har anbefalt evakuering av øysamfunnet Giæver i Bodø kommune. Bakgrunnen er at vinden lørdag vil bli enda kraftigere enn under den ødeleggende stormen «Berit» fra 2011.

– Vi har hatt et møte i den lokale redningsledelsen her i Salten. Vi anbefaler å evakuere befolkningen på Givær, sier politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt til NRK.

Les flere saker fra Nordlys her!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere