RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TATT AV VINDEN: Bjørka falt over huset på Torød under stormen tidlig i desember i fjor. Nå har Meteorologisk institutt sendt ut OBS-varsel for Østlandet. Det ventes kraftige vindkast.
TATT AV VINDEN: Bjørka falt over huset på Torød under stormen tidlig i desember i fjor. Nå har Meteorologisk institutt sendt ut OBS-varsel for Østlandet. Det ventes kraftige vindkast. Foto: Per Gilding (Tønsberg Blad)

Meteorolog: – Det er bare å komme seg inn

Sist oppdatert:
Mye regn og kraftig vind vil prege helgen en rekke steder i landet. Verst blir det i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for Sør- og Østlandet. Der kan du vente deg kraftige vindkast på opp mot 20 meter i sekundet.

Sjekk været der du er her!

Trønderne, møringene og romsdalingene får enda større utfordringer med å holde på hatten.

LES OGSÅ: Advarer mot kraftig vind

Også nordlendingene bør tenke seg godt om før de går ut. Meteorologisk institutt varsler vindkast på mellom 25-30 meter i sekundet i Møre og Romsdal og Trøndelag. Det tilsvarer storm på Beauforts skala.

LES OGSÅ:Ruskevær åpner høstferien – så kommer sola

– Verst blir det i Midt-Norge og i Nordland. Her er det bare å komme seg inn. Mange blir kanskje overrasket av den sterke vinden. Vi har jo hatt en lang periode med fint vær nå, sier statsmeteorolog Steinar Skare i Bergen til NRK.

Tidens Kravs nettside tk.no kan du se hvordan uværet herjer i Kristiansund og Nordmøre.

Saken fortsetter under videoen.Rett mot land
Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Ingrid Bentsen sier til Fædrelandsvennen at de som bor langs kysten, er mest utsatt. Vinden kommer fra vest, så steder utsatt for vestavind vil merke kastene best.

Det er sendt ut OBS-varsel for Hordaland fredag. Meteorologen tror varselet vil bli utvidet til å gjelde også lørdag.


Når vinden kommer fra vest, blåser det rett inn mot land – inn fjorder og daler og ikke langs ytre deler av kysten, slik tilfellet er når vinden kommer fra sørvest, ifølge Yr.no.

– Man bør ta litt forholdsregler og rydde unna gjenstander i hagen og krukker som står skummelt plassert, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg Horjen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Trøbbel for Hurtigruten

Dårlig vær gjør at hurtigruteskipet Midnatsol må droppe alle havneanløp og seile rett fra Rørvik i Nord-Trøndelag til Bergen i helgen, melder NTB. 

I tillegg lar det sørgående skipet være å seile inn til Brønnøysund fredag, opplyser Hurtigruten.

Anløpene som droppes, er Trondheim, Kristiansund, Molde, Ålesund, Torvik, Måløy og Florø.

Røft i Nordsjøen
Grunnet uvær i Nordsjøen ble 310 arbeidere flyttet torsdag. Nå vurderer Statoil å flytte ytterlige 60 arbeidere.

– Det er knyttet til bølgehøyde og livbåter, og det er ikke uvanlig at dette gjøres under høststormer, sier Morten Eek i Statoil til NRK.

Hvor regner det mest akkurat nå? Sjekk her!

Det vil også blåse godt både fredag og lørdag i innlandet, men blåsten vil gradvis avta utover helga.

140 millimeter regn
I tillegg til blåst blir det også ganske fuktig enkelte steder. I Nordland kan det i verste fall komme opp mot 140 millimeter regn de neste to døgnene. «Det er mye», skriver Yr.no.

Sør for Stad kan det komme 40 til 60 millimeter regn fra fredag til lørdag, mens Midt-Norge kan slippe med 30 til 50 millimeter regn i samme periode, melder Yr.no. Langs vestkysten blir det en del nedbør når uværet trekker innover fra vest.

Vanskelige kjøreforhold
Nedbørsområdet strekker seg inn over Hardangervidda, og med temperaturer ned mot frysepunktet flere steder langs E134 kan det bli vanskelige kjøreforhold for dem som planlegger å krysse fjellet, skriver NRK.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler flom på gult nivå for Nord-Trøndelag og Nordland. Det betyr blant annet at det er fare for lokale oversvømmelser på grunn av raskt økende vannføring, og at det kan forekomme store flomskader og problemer lokalt. (©NTB)

Følg Nettavisens Vær-blogg her:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere