Gå til sidens hovedinnhold

Meteorolog: - Legg hjemreisen til søndag!

Det blir ordentlig vinter i helgen i store deler av landet. Det blir vanskelig kjøreforhold flere steder.

- Hovedtrekket er at det blir en vinterlig helg de alle fleste steder. Det er kanskje på Østlandet man kan få litt vår-følelse med sola, men det vil være kald luft også der, sier vakthavende ved Meteorologisk institutt, Eldbjørg Moxnes, til Nettavisen.

Det blir kaldt over store deler av landet gjennom helgen, hvor det vil være kaldest på lørdag og litt varmere utover søndagen, med temperaturer under null nattestid. På dagtid vil Sør-Norge få noen plassgrader, mens det i nord vil holde seg stort sett på minussiden også på dagtid. I kyststrøkene i Nordland vil temperaturen ligge på rundt null grader.

- Det er en vinterlige luft vi har fått over oss nå, så det ser ut som våren lar vente på seg selv om den var på snarvisitt i Sør-Norge forrige helg, forteller Moxnes.

Les også: Denne snøen er en del av en konspirasjonsteori.

Det blir en del snø i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland, med snøbyger og i tillegg en del vind. I disse områdene er det sendt ut et varsel for snøfokk.

I fjellområdene I Sør-Norge er det også sendt ut farevarsel, i hovedsak de nordlige områdene som grenser inn mot Trøndelag og Møre og Romsdal. Lenger sør vil det komme inn med snøbyger og øke på med vind etterhvert utover lørdagen, så da blir det ruskete forhold. Her er det også sendt ut farevarsel for snøfokk.

- I fjellet, for dem som skal hjem fra vinterferie og som skal kjøre ned fra fjellet eller over fjellet, så er det nok greit å reise på søndag, for da det blir litt roligere forhold, sier Moxnes, før hun legger til:

- Fra i kveld vil det blir ganske ruskete med vind og snø, så det er greit å ikke belage seg på å krysse noen fjelloverganger på lørdagen.

Vindmessing er det Nordland og Trøndelag som får mest vind i kombinasjon med de snøbygene på lørdagen.

Les også: Farevarsel i Oberstdorf: Vinden kan skape trøbbel for VM-hopperne.

Det er litt usikkerhet i forbindelse med et polarlavttrykk som dannes lørdag morgen, som da beveger seg sørover.

-Det er vanskelig å vite hvor det vil treffe land, det kan være en sted mellom Lofoten og Trøndelag. Akkurat der det treffer land, så vil man kunne få ganske kraftig vind og snøbyger i en kort periode.

- Det blir ganske rufsete fra Stad og nordover på lørdagen, også blir det litt roligere på søndag. Da roer det seg med både vind og nedbør etterhvert, sier meteorologen, og legger til:

- Det gjelder rett og slett å være klar med snøskuffa her!

Les også: FN: Klimaløfter fra land ligger veldig langt fra Paris-mål.

Det er fremdeles vinter, selv om det kan være noen som på Østlandet kan ha begynt å tenke på vår. Meteorologisk institutt har lagt ut denne Twitter-meldigen i morgentimene for å vise vinden i helgen:

- Det er forsatt vinterlige temperaturer på nattestid også i Sør-Norge. For eksempel Østafjells. Selv om det er sol på dagtid, og det kan se ganske mildt og varmt ut, får du vinden og minusgradene. Det blir kaldt på kvelds- og nattestid når solen har gått ned. Så det er greit å passe på å ha med seg nok klær og utstyr om man skal ut på tur. Og at det kanskje akkurat i solveggen kan kjennes varmt ut, men ellers er det ganske så kaldt, sier Moxnes og avslutter med en liten beskjed:

- Ikke legg ut på noen unødvendige reiser på lørdagen, for da blir det snøfokk, óg det vil det også ikke bli bare i fjellet, men sånn er det helt ned mot kystnære strøk og det kan blåse godt på bilveiene. Så det er ikke nødvendig å legge ut på unødvendig biltur akkurat på lørdagen.