*Nettavisen* Nyheter.

Meteorologen: - Endelig litt varmere i nord også

Tromsø 20200517. Tromsdalen Musikkorps marsjerer forbi Ishavskatedralen i nesten folketomme gater. Nasjonaldagen feires i år på en ny og annerledes måte på grunn av koronoaviruset.

FOR FULL MUSIKK: Det blir ikke snakk om 20 grader, men kanskje tosifret antall plussgrader, sier meteorologen om utsiktene for Tromsø denne uken. Byen har ikke vært bortskjemt med sol og varme denne våren. Bilde viser musikanter i marsj forbi ishavskatedralen 17. mai. Foto: Rune Stoltz Bertinussen (NTB scanpix)

Fint vær, men fortsatt kjølig mange steder i landet, men nå skjer det endringer.

20.05.20 20:34

OSLO (NTB, Nettavisen): Varme luftmasser er på vei mot Norge, varslet statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis overfor Nettavisen mandag, og nå er det ingen tvil: Etter en kjølig mai-start, er varmere vær på vei - også nord i landet.

Særlig torsdag og fredag ser ut til å gi et temperaturhopp flere steder. En animasjon Meteorologisk institutt la ut på Twitter onsdag viser varmlufta som rødfarge på vei nordover.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

- På fredag kan Bodø få over 10 grader for andre gang i år, og Tromsø for første gang på lørdag, skriver meteorologene på Twitter.

Klikk på bildet for å forstørre. TEMPERATURØKNING: Fredag kan Bodø få over 10 grader for andre gang i år, og Tromsø for første gang på lørdag, ifølge Meteorologisk institutt.

TEMPERATURØKNING: Fredag kan Bodø få over 10 grader for andre gang i år, og Tromsø for første gang på lørdag, ifølge Meteorologisk institutt. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

- Kanskje tosifret

Temperaturøkningene vil komme i Nordland fredag og så gjennom helgen bre seg oppover i hele landsdelen, ifølge vakthavende meteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt.

– Det er ikke snakk om 20 grader, men kanskje tosifret antall plussgrader. Det har de ikke hatt i Tromsø så langt i år. De har ikke vært bortskjemt med varme, forteller meteorologen til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre. SOL OG STIGENDE TEMPERATUR: Slik ser vær- og temperaturutsiktene ut for Tromsø torsdag og fredag.

SOL OG STIGENDE TEMPERATUR: Slik ser vær- og temperaturutsiktene ut for Tromsø torsdag og fredag. Foto: (Yr.no)

Det er fralandsvind, og da blir det som regel ganske bra vær – også denne gangen. Unntakene kan være indre strøk, der det kan bli skyet, samt i sørlige deler av Nordland lørdag og kanskje søndag.

Lavtrykk i sør

I Sør-Norge vil et lavtrykk dominere. Temperaturen vil fra fredag gå noe ned fra hva den har ligget på i dagene forut. Det blir også skyet vær og nedbør, aller mest på Vestlandet. Særlig på Vestlandet vil det blåse. Foreløpig tilsier varslene opp i kuling, men dette kan endre seg.

Temperaturene i lavlandet ventes å ligge rundt 10 grader. I fjellet er temperaturen slik at nedbøren kan komme som snø.

– Så ser det ut til å bli litt varmere igjen i starten av neste uke, iallfall østafjells. Litt mer usikkert i vest, sier Marit Berger.

Onsdag klokka 11 meldte yr.no om 13 grader på Blindern i Oslo, 12 grader i Bergen, 12 grader i Stavanger, 7 grader i Trondheim, 8 grader i Bodø og 4 grader i Tromsø. Det var fortsatt et stykke igjen til «mai, du skjønne, milde», men temperaturene steg utover dagen.

- Får vi 20 grader i dag eller i morgen?

Enkelte steder var det opp mot 16 grader på onsdag, og ifølge Meteorologene kan det bli så mye som 20 grader på torsdag.

- Her er noen av de varmeste stedene i Sør-Norge i dag klokken 12. Etter en kjølig første halvdel av mai kommer endelig litt varme! Får vi 20 grader i dag eller i morgen? skriver de på Twitter.

Fare for gressbrann – og skred

I snøfrie områder er det sendt ut varsel om gress- og lyngbrannfare, men dette vil trolig bli bedre med nedbøren som kommer i helgen.

Det er også ganske stor snøskredfare flere steder. Med økte temperaturer fram mot helgen ventes den å øke. Når det blir varmere i nord, kan den også øke der. De som tenker på å ta seg en topptur, bør sjekke varslene på Varsom.no , råder meteorologen.

Trøndelag blir liggende litt mellom været i sør og nord, og der blir det litt av hvert, ifølge meteorolog Berger. Blant annet vil temperaturene fredag holde seg noe høyere enn i resten av Sør-Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag