Meteorologen: - Først stiger temperaturen, så kommer det veldig mye regn

FRAM MED PARAPLYEN: Det er sendt ut farevarsler for kraftige regnbyger Østafjells tirsdag kveld og onsdag.

FRAM MED PARAPLYEN: Det er sendt ut farevarsler for kraftige regnbyger Østafjells tirsdag kveld og onsdag. Foto: Ole Berg-rusten (NTB scanpix)

Meteorologens anbefaling: Følg med på værradaren for å se når styrtregnet kommer.

21.05.19 13:22

OSLO (Nettavisen): Flere steder Østafjells er temperaturen oppe i 16-17 grader på morgenkvisten tirsdag, og utover dagen ventes temperaturen å stige raskt. I Oslo ventes 24 grader. Temperaturstigningen er et forvarsel om lavtrykket som ventes å treffe tirsdag ettermiddag og kveld.

Sjekk hvor nedbørsfeltet beveger seg på meteorologenes værradar

- Det er en klassisk situasjon med varmt vær og høy luftfuktighet som går forut for nedbørsområdet, det som kalles lummert, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed til Nettavisen.

Det er sendt ut en rekke farevarsler for kraftige regnbyger tirsdag kveld og onsdag.

Ovhed anslår at man Østafjells vil merke omslaget og styrtregnet for fullt ved 18-tiden tirsdag, men sier det er usikkerhet knyttet til når og hvor nedbøren kommer.

- Vanskelig å si når det treffer

- Det er veldig vanskelig å si når og hvor dette treffer. Best mulig oversikt får du ved å følge med på værradaren på Yr-appen eller på Yrs hjemmeside. Det kan komme mye regn i et veldig begrenset område. Våre prognoser tilsier 50-60 millimeter i løpet av seks timer. Det er veldig mye, og det er sendt ut farevarsel for jordskred. På én time venter vi opp i 20 millimeter nedbør, sier meteorologen.

Yrs nye nedbørskart viser hvor nedbøren faller 90 minutter fram (og tilbake) i tid. Har du Yr-appen på din smarttelefon, kan du nå klikke på kart-symbolet og se en animasjon som viser nedbørsfeltene som er i bevegelse der du befinner deg.

Slik ser meteogrammet ut for Oslo tirsdag ettermiddag. Nedbørssøyler viser maks- og minimumsverdier for nedbør per time. Foto: Faksimile (Meteorologisk institutt)

- Hold deg unna bratte skråninger

Det er sendt ut farevarsel for kraftige regnbyger og jordskredfare Østafjells:

«Skredfaren er størst der bygene treffer. Følg værradar. Stigende temperaturer vil føre til stor snøsmelting også i høyfjellet, lokalt opp mot 20 mm. Vannmetningsgraden i bakken er svært høy. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget».

Anbefalingen fra meteorologene er som følger:

«Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring.»

Sjekk oppdatert farevarsel på yr.no

Klikker du på video-knappen i app-tjenesten, ser du nå en animasjon som viser hvor nedbørsskyene er ventet å bevege seg nærmeste halvannen time. Illustrasjonsbilde. Foto: Faksimile (Yr)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.