OSLO (Nettavisen): Norges kaldeste tettsted har knapt ligget på pluss-siden på temperaturoversikten de siste 30 dagene (se tabell). Natt til torsdag var Tynset helt nede i 27 minusgrader og toppet igjen lista over de laveste temperaturene i landet. Nå varsler meteorologene betydelig temperaturfall over hele landet.

- Det Tynset opplever nå er en forsmak på det som vil komme flere steder. Noen vil få temperaturer ned på 30-tallet. Det blir ordentlige vintertemperaturer, men ikke unormalt kaldt for årstiden, sier statsmeteorolog Jon Austerheim til Nettavisen.

Kan bli ned mot 30 uten skydekke

Det ventes minusgrader ned mot 20 minusgrader mange steder i Sør-Norge til helgen, og hvis det ikke blir skyet på lørdag, kan det bli fall ned mot 30 minusgrader noen steder, er beskjeden fra Meteorologisk institutt.

- Østlandet har lite skyer nå, og det betyr lavere temperaturer. Dette er en situasjon som kan komme til å vare godt over helga, sier Austerheim.

- Vi får en kald værtype og ikke noe i nærheten av plussgrader, men skydekket kan variere og dermed temperaturen. Med klarvær, blir det fort ned i 20-30 minus på Østlandet, sier meteorologen.

Et nedbørsområde som er på vei inn over Atlanteren er ikke ventet å påvirke været Østafjells i særlig grad.

Nedbør og vind i nord

Nord-Norge får også en kald luftmasse til helga, men byger som ligger ute i havet kan komme inn til kysten og gi nedbør og vind. Særlig er kysten i Nordland utsatt. Her kan det bli vind opp i kuling styrke og tette snøbyger.

Ikke uvanlig kaldt

Temperaturer ned mot og under 30 minusgrader er ikke uvanlig på Tynset om vinteren. 1. mars 2018 krøp kvikksølvet her ned i 39,7 minus. I desember var temperaturen nede i 30 minus på det laveste. 8. januar 2010 ble det målt 42,4 minusgrader på Tynset.

Det er likevel et stykke igjen til kulderekorden for januar. Den ble ifølge bøkene satt 1. januar 1886 i Karasjok. Da viste gradestokken minus 51,4 grader.

Og til deg som synes det nå blir i kaldeste laget har Meteorologisk institutt dette å si: Årets januar ligger foreløpig an til å bli en av de mildere. Temperaturstatistikken for årets første måned taler sitt tydelige språk. For Oslo viser målinger de siste 82 årene at årets januar-måned så langt er den 19. mildeste.

Se de siste Twitter-meldingene fra Meteorologisk institutt her: