Etter forrige ukes besøk av ekstremværet Gyda, bekrefter statsmeteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt at uken som kommer blir roligere, men at det enda er litt tidlig å senke skuldrene helt.

- Vinden har roet seg og kommer til å fortsette med det, men det kan bli friskt langs kysten, sier Ovhed til Nettavisen mandag.

Spesielt sør-vest kommer til å oppleve vind, men ikke stort mer enn frisk kuling.

Kommende uke kommer og til å by på andre utfordringer. Varierende vær blir en fellesnevner i hele landet, og meteorologen er klar på hva en bør tenke på før man går ut av døren.

- Pass opp for glatte veier og snøskred, glatt føre kommer til å gjelde for hele landet, mens skredfaren gjelder i størst grad for de nordlige områdene, sier Meteorologen.

Ferdsel i fjellet frarådes

Årsaken til glatt føre og stor skredfare skyldes et lavtrykk med nordlig bane. Uken starter med minusgrader i store deler av landet, men fra Agder til Vest-Finnmark vil det utover uken bli mildvær.

Les også: Farevarselet for Sør-Norge er utvidet

- Det blir ekstremt varierende. Det kan komme til å bytte på mellom kaldt og mildt vær hele uken. Spesielt stedene som har opplevd nedbør i form av snø, kan oppleve vei-kaos i uken som kommer, sier Ovhed.

Spesielt de nordlige områdene mellom Troms og Trøndelag blir advart om skred. Ifølge meteorologen er det lurt å holde seg unna fjellet i perioden fremover, og informerer om at også i veibanen kan det oppstå skred.

Ifølge varsom.no er faregraden for snøskred satt til rødt nivå i større deler av Nord-Norge. Områdene med rød farevarsen er Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø, Sør-Troms, Indre Troms, Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten og Svartisen.

Enkelte skred kan bli svært store og nå vei, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Farevarselet gjelder fra tirsdag, ifølge Varsom.no.

– Det har kommet mye nysnø de siste dagene, i kombinasjon med mye vind. Dette har lagt seg over et allerede ustabilt snødekke med dypere vedvarende svake lag. Nå får vi et væromslag til kraftig mildvær med regn opp til cirka 1.000 meter over havet i Nordland og 800 meter over havet i Troms. Derfor venter vi at det vil løsne mange store skred og enkelte svært store skred, sier vaktleder Emma Julseth Barfod i NVEs snøskredvarsling.Rødt farenivå betyr at sannsynligheten for utløsning av skred er høy, selv med lite til ingen tilleggsbelastning. Det skal ikke mer til enn at en person ferdes i området. Dermed frarådes folk å ferdes i fjellet den kommende tiden, skriver NTB.

Vest-Telemark et et av få områder som ikke opplever stor skredfare, med en faregrad på grønt nivå. Resterende fjellområder i Sør-Norge holder seg stort sett på oransje nivå.

Sender ut farevarsel

Mandag ettermiddag har Meteorologisk institutt sendt ut gult farevarsel for nedbør i Troms og Nordland.

Fra tirsdag morgen til onsdag morgen ventes 30-60 millimeter nedbør i Troms, mens på Helgelandskysten kan det bli opp mot 60-90 millimeter enkelte steder.

Les også: Uvær stenger E6 over Dovrefjell og flere andre fjelloverganger

Ingen vær-vinner

Ifølge Ovhed er det ingen landsdel som ser ut til å få en jevnt fin uke, men ettersom Østlandet ligger i ly for uværet, kan det oppstå finvær. Men her også blir det varierende temperaturer fordelt utover uken.

Ifølge meteorologen vil det komme et nytt lavtrykk nærmere helgen som vil bidra til holkeføre. Det kan bli desto større skredfare til helgen, som følger av det varierende været.