Gå til sidens hovedinnhold

Meteorologen advarer: - Skal du ut å sykle eller kjøre bil om morgenen?

Gult farevarsel for snø i flere fylker. - Ikke dra på fjellet uten vinterdekk! råder meteorologene.

OSLO (Nettavisen): Temperaturene har sunket merkbart over hele landet de siste ukene. I sør gjør høsten sitt inntog for alvor, mens det i helgen også er flere som får denne sesongens første snø.

Meteorologene advarer på Twitter de som har tenkt seg i fjellet i Sør-Norge.

- Vær forberedt på spredt snø i nordlige og vestlige fjelltrakter, og at det blir noe mer skyer i østlige områder. Kle dere godt, kjør forsiktig - og god tur!

Gult farevarsel for snø

Fredag ettermiddag har meteorologene oppdatert farevarslene for snø i Norge. Fra Sognefjorden til Vest-Finnmark ventes det perioder med snø i høyden i helgen.

- Ikke dra på fjellet uten vinterdekk! er rådet.

- Fra lørdag kveld ventes snø over 400-600 meter i Indre Sunnfjord, Nordfjord og Møre og Romsdal. Søndag ventes snø over 200-500 meter, heter det i farevarselet.

Rådet fra meteorologene er å beregne ekstra tid til transport og kjøring.

Snøtyngden kan ramme sårbar infrastruktur, og noen reiser vil få lengre reisetid. Videre kan det lokalt bli vanskelige kjøreforhold, heter det videre.

Se oppdatert farevarsel på yr.no

Mer snø

I nord har snøen allerede kommet mange steder, og i helgen synker temperaturene ytterligere flere steder. Det får betydning for snøen som skal falle lørdag.

- Enn så lenge må du litt opp i høyden for å finne snøen, men i løpet av helga blir det kjøligere. Snøen som kommer på lørdag kan derfor bli liggende en stund framover, melder meteorologene på Twitter.

Meteorologene advarer også de som har tenkt seg i bil over fjelloverganger, og ber bilistene være forberedt på forholdene.

Farevarsel

Også i Midt-Norge blir det i helgen nedbør i form av snø - og farevarsel er sendt ut for flere steder.

Farevarsel for snø gjelder for Møre og Romsdal, Trøndelag , Nordfjord, Rondane Dovrefjell/Svenskegrensa , Trollheimen, Jotunheimen, Helgeland og Salten. Snøen kommer i løpet av lørdagen, og er ventet over ca. 200-500 meter.

- Helga blir både kjølig og vindfull i Midt-Norge. I tillegg til at mange vil få den første snøen for vinteren, vil det blåse godt. Kraftigst vind blir det lørdag kveld. Sikre gjerne løse gjenstander - og hold på hatten/lua!

Advarsel

På Østlandet kan man derimot se frem til en solfylt helg, selv om det også her er kaldere temperaturer.

- Østlendingene blir helgas værvinnere i SørNorge. I vest blir det mer skyer og bygevær og i fjellet komme det snø! Søndag blir det kjøligere i hele landsdelen.

For Vestlandets del, blir det derimot sol igjen allerede søndag.

- Etter fantastisk høstvær på Vestlandet den siste uka, er skyene tilbake allerede på lørdag. Men fortvil ikke, for sola skinner igjen på søndag.

Men selv om det ikke er er nedbør, så kan det også her blir glatt flere steder.

- Skal du sykle eller kjøre bil på morgenkvisten? Selv om det ikke har kommet nedbør, kan det være glatt om morgenen! Fuktighet fra elver og vann kan legge seg som et usynlig lag på veiene i nærheten, og gjøre det speilglatt. Dette kalles «black ice», eller klaris på norsk.

Lavtrykk på vei

Til uka er det lavtrykk på vei inn over Sør-Norge, og det blir skikkelig høstvær, melder meteologoen.

- Områdene nord for Stad og Dovre trekker det lengste strået og får minst nedbør og til og med litt sol. Ellers er det nok bare å pusse gummistøvlene (hvis det er noe man gjør)!

Reklame

Nå stiger strømprisen igjen - slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken