Det blir temperaturer på minussiden i nesten hele landet denne helga, men til uka blir det enda kaldere, melder meteorologen.

Helgeværet innledes med gult farevarsel for en god porsjon snø helt ned i fjæresteinene på Sørlandet.

Sjekk oppdaterte farevarsler på yr.no

Bilder fra webkamera på hovedveiene på Sørlandet fredag ettermiddag viser full vinter.

- Varselet gjelder hele Sørlandet, sier statsmeteorolog Martin Granerød til Nettavisen om det pågående snø-varselet for Agder.

- Det er kanskje bare på steder som Lista fyr og helt sør i Rogaland det blir plussgrader. Ellers er det minusgrader og varsler om 15-25 centimeter med snø med høyest intensitet fredag ettermiddag og kveld.

Når Nettavisen snakker med Granerød fredag morgen er lavtrykket ute i Nordsjøen og på vei inn mot kysten. Den verste nedbøren ser ut til å gi seg tidlig natt til lørdag.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

Ned mot 30-40 minus

Hele landet, nesten, kan se fram mot temperaturer på minussiden denne helga, med de laveste temperaturene i nord og på indre strøk på Østlandet. Men det blir altså kaldere.

Mye klarvær nord for Stad

Helgeværet byr på skyet vær sør for Stad og Dovre, litt snø på Sørlandet og Vestlandet og mye klarvær, men kaldt vær nord for Stad og Dovre. Er de heldige, kan det bli nordlys å skue i denne landsdelen.

Det er også ute farevarsel for betydelig snøskredfare i fjelltraktene, særlig på vestsiden av Langfjella og i Salten.

- Neste uke skal det bli gradvis kaldere og kaldere. På Finnmarksvidda kan det komme ned mot 30 og 40 minusgrader, sier Granerød. Mange andre steder kan de oppleve ned mot 20 minus. Sibirkulda er altså i anmarsj, påpeker meteorologen.

I nordlige deler av Østlandet, på steder som Drevsjø og Røros, kan det bli ned mot 20 og 25 minusgrader siste del av helga og ved starten av neste uke.

Vind og kulde

- Det er veldig kaldt vær vi snakker om de neste dagene, sier Granerød og minner om at vind i Trøndelag og Helgeland kan gjøre at kuldegradene oppleves enda kaldere.

- Vi snakker om effektive kuldegrader. Hvis det er ti minus og kuling, så føles det fort som minus 20, sier meteorologen.

Fredag sendte meteorologene ut gult farevarsel for kraftige vindkast i Nord-Trøndelag og Helgeland i helgen:

- Løse gjenstander kan blåse avgårde, og det er mulighet for kansellerte avganger for ferje, fly eller annen transport, advares det.

Fra natt til lørdag øker vinden til sørøst sterk kuling og lokalt kan det komme vindkast på 27-30 meter i sekundet. Det er ventet sterkest vindkast sør på Helgeland. Vinden minker søndag morgen, heter det i farevarselet.

For Nord-Trøndelag ventes det kraftige vindkast fra sørøst fra lørdag morgen i indre og midtre strøk. Vindkastene er ventet å komme opp i 27-30 meter i sekundet også her. Vinden minker natt til søndag.

Usikkerhet til uka

- Temperaturene vil være godt på minussiden gjennom helga, men de kaldeste dagene i denne perioden venter vi altså mandag, tirsdag og kanskje onsdag. Det er litt usikkerhet på hvordan høytrykket som holder lavtrykkene i sjakk vil utvikle seg. Det ventes å bevege seg østover mot Russland og svekkes, men deretter er det 50/50-sjanse for mer klarvær og påfyll av snø eller mildere vær i prognosene, slik det ser ut nå, sier Granerød.

Se de siste Twitter-meldingene fra Meteorologisk institutt: