Gå til sidens hovedinnhold

Meteorologen: - Det nærmer seg 30 grader

Troms og Finnmark nådde sydentemperaturer rundt 28 grader denne uka. Neste uke venter meteorologen høye temperaturer - og skogbrannfare - Østafjells.

OSLO (Nettavisen): - Det nærmer seg 30 grader, men det når nok ikke 30, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til Nettavisen fredag ettermiddag.

Klokka 09 fredag morgen var Nyrud målestasjon i Sør-Varanger varmest i landet med 23,7 grader (ikke 25, som først meldt).

Klokka 13.30 hadde kvikksølvet gjort et hopp; 26,8 grader på Nyrud og 25,1 grader i Karasjok, og varmen fortsatte.

Men temperaturen ventes å synke her lørdag og gå helt ned i tre grader natt til søndag. For finnmarkingene gjelder det altså å nyte dagen i Finnmark.

Neste uke er det Østlandet som peker seg ut med utsikter til de høyeste temperaturene, mens været ventes å bli mer variabelt i resten av landet.

Noterte 28,5 grader

Torsdag klatret temperaturene i Øst-Finnmark opp over 28 grader. Tana bru i Øst-Finnmark noterte 28,5 grader torsdag ettermiddag, mens Nyrud nådde 27,9.

- Det blir mest sannsynlig disse temperaturene vi får i dag også, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til Nettavisen fredag morgen. Det er gjerne på ettermiddagen de høyeste temperaturene måles.

- Vi har varmluftmasser som passerer over området og gir varme, men det er luftmasser i bevegelse, så bildet vil endre seg, legger han til.

- Ustabile luftmasser

- Sør-Norge har hatt mange dager med fint vær, men nå er det mer ustabile luftmasser på vei, varsler meteorologen, men det skal være forbigående.

- Det har regnet kraftig på Sørlandet siste døgn. Disse regnbygene er kraftige og ledsages av torden. De skal sakte, men sikkert bevege seg oppover mot Vestlandet og Trøndelag. Østafjells slipper dere nok unna de verste regnbygene, sier Fagerlid.

Det ventes spredte regnbyger flere steder i Sør-Norge i løpet av helga, og det kan bli tordenvær i indre strøk.

Fredag er det allerede ute farevarsel for skogbrann i Trøndelag, Møre og Romsdal, Vestlandet og deler av Nord-Norge. Til uka vil det trolig komme et tilsvarende farevarsel for Sør-Norge.

Skogbrannfare og høye temperaturer

- Østafjells er det aktuelt med farevarsel for skogbrannfare utover i neste uke, sier Fagerlid.

Han sier dette om temperaturutsiktene:

- Det blir mye fint vær Østafjells neste uke, og vi venter mange dager over 25 grader.

Nord-Norge kommer litt på feil side av høytrykket og vil neppe oppleve temperaturer som de har akkurat nå i neste uke.