OSLO (Nettavisen): Et langstrakt høytrykk som har sitt senter over øygruppa Azorene i Atlanterhavet skaper sommervær i Sør-Norge denne uka. Flere steder på Østlandet ventes det temperaturer godt over 25 grader. Torsdag er det utsikter til 27-28 grader blant annet i Oslo, Tønsberg, Kragerø, Arenddal og Kristiansand.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

Kjøligere i nord

- Det ser definitivt ut til å bli ganske hyggelige temperaturer på Østlandet denne uka, sier vakthavende meteorolog Magnus Ovhed til Nettavisen mandag, men understreker at høytrykket denne uka ikke er for alle:

- Jo lenger nord du kommer, desto mindre sommervær blir det, sier han. I nord ventes det ustabilt vær med vind fra havet. Samtidig kan nordlendingene vente seg mange perioder med regn.

Regnskyer også i sør

Helt regnfritt venter ikke meteorologen at det blir i Sør-Norge heller. Selv om det blir mest opphold på Østlandet, kan det også bli regn. Vestlandet får skiftende vær, med en del nedbør som kommer inn fra havet. Men det ventes også lange perioder med sol, men ikke like solfylt og varmt som på Østlandet.

Nord-Norge har hatt en varm og fin periode i sommer, og forrige helg ble det målt rekordhøye 34 grader i Tana kommune.

Les også: Nakenturismen blomstrer (+)

Langstrakt høytrykk

Nå må Nord-Norge regne med langt kjøligere vær og temperaturer ned mot 10 grader, mens de som oppholder seg på Østlandet kan holde solkrem og solbriller parat.

- Det blir høysommer på Østlandet denne uken, sier Ovhed og spår at høytrykket vil holde seg inn i helga.

- Dette høytrykket har sitt senter over Azorene og strekker seg over Storbritannia, Sør-Norge og inn i Sverige og Russland nå. Det vil etterhvert bevege seg fra Azorene og inn mot Storbritannia, og da nærmer senteret seg Norge, sier Ovhed.

Spania advarer

Spanske meteorologer har mandag sendt ut farevarsel for høye temperaturer. Prognosene tilsier at temperaturen mandag kan krype opp i 44 grader i Vega del Segura i Murcia, 43 på sørkysten av Alicante og 42 grader på sørkysten av Valencia.

Se Twitter-melding fra meteorologene: