Gå til sidens hovedinnhold

Meteorologen: - Dette kan bli den siste uka med sommervær

Nord-Norge må forberede seg på nedbør og fallende temperaturer, mens sommerværet - og skogbrannfaren - fortsetter i Sør-Norge.

OSLO (Nettavisen): Notodden oppnådde 27 grader søndag og var varmest i landet, på en helg med høye temperaturer flere steder i Sør-Norge.

Prognosene viser fortsatt sol og varme i Sør-Norge de nærmeste dagene.

- Når kommer høstværet?

- Det kommer ikke dennne uka, iallfall ikke i sør, svarer statsmeteorolog Iselin Skjervagen når Nettavisen spør mandag formiddag.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

Lavtrykk på vei

- Nord-Norge på sin side får litt lavere temperaturer utover i uka. Der kan de vente seg temperaturer med ett siffer, og i slutten av uka kan det komme litt snø på toppene både i Nordland og Troms og Finnmark, fortsetter hun.

Værvarselet viser et lavtrykk som akkurat nå ligger i Framstredet. Dette er på vei mot Norge og ventes å gi regn både i Midt-Norge og Nord-Norge de neste dagene.

Værskillet i Norge denne uka går et sted mellom Kråkenes, Stryn og Dombås, der områdene sør for disse kan vente seg fortsatt høytrykk, mens Midt-Norge og nordover får merke et lavtrykk fra Barentshavet som sveiper inn over kysten av Finnmark og bringer med seg nedbør ned til og med Trøndelag og Møre og Romsdal.

- Og nedbøren starter i morgen. Særlig Troms kan vente seg nedbør opp mot farevarselnivå, sier meteorologen.

Et lavtrykk beveger seg fra Framstredet mot Norge:

Over 20 grader flere steder

I Sør-Norge er det et høytrykk over Storbritannia som gir oss fortsatt finvær.

- Det ventes litt over 20 grader flere steder, men inn mot helgen kan det bli litt kjøligere, sier Skjervagen.

- Dette kan bli den siste uka med sommervær, sier hun.

Dermed gjelder det å nyte ettersommeren for de som kan, men husk at langvarig sol og lite nedbør har ført til at skog og mark er langt tørrere enn vanlig. Farevarselet for skogbrannnfare vil gjelde hele uka og kanskje inn i neste uke, tror meteorologen.

Se oppdatert farevarsel på yr.no